Stihl Cash Back

Zioła wieloletnie

Estragon Artemisia dracunculus
opis: bylina o wzniesionych pędach i połyskujących, wąskich liściach,
zbiór i zastosowanie: roślina przyprawowa o ostrym zapachu i wyrafinowanym smaku, liście można zbierać przez cały sezon, pozostawiając 2/3 łodygi, świeże liście można dodawać do mięs, dań rybnych, sałatek, jaj, do kwaszenia ogórków i do marynat, liście można także mrozić lub suszyć,
uprawa: poprzez podział kłączy w okresie wiosennym lub przez sadzonki pędowe w okresie lata, jeżeli zakupiliśmy nasiona, to wysiewamy je w marcu do pojemników, a następnie w maju wysadzamy do gruntu (zalecane duże, 40 cm odstępy pomiędzy sadzonkami), wymaga stanowisk słonecznych, wskazane jednak jest lekkie osłonięcie przed nadmiarem słońca, gleba powinna być żyzna, pulchna i regularnie odchwaszczana,
Więcej: estragon - uprawa, zastosowanie, przepisy

Dziurawiec zwyczajny

Dziurawiec zwyczajny Hypericum perforatum
opis: wieloletnie, aromatyczne zioło, zwane też ziołem Św. Jana,
zbiór i zastosowanie: kwitnące wierzchołki dziurawca zwyczajnego są zbierane latem, ma zastosowanie w leczeniu chorób wątroby, odwar stosowany bywa na okłady (na rany i czyraki),
uprawa: nasiona wysiewamy wiosną, wymaga stanowisk słonecznych, wymagania glebowe niewielkie,
Więcej: Dziurawiec zwyczajny - zastosowanie, właściwości lecznicze, uprawa

Hyzop lekarski Hyssopus officinalis
opis: zielona krzewina o ciemnych, purpurowoniebieskich kwiatach, osiągająca do 60 cm wysokości, ma zastosowanie jako roślina przyprawowa, lecznicza (pomaga przy niestrawności i jako środek przeciwpotny) oraz jako roślina ozdobna (nadaje się na niskie żywopłoty i obwódki),
zbiór i zastosowanie: liście do bezpośredniego zastosowania można zbierać przez cały sezon, jeżeli mają być przeznaczone do suszenia - zbieramy wczesnym latem, niewielki ich ilości dodaje się do zup, potraw z fasolą, dziczyzny i pasztetów, oraz dań rybnych,
uprawa: wysiew nasion od kwietnia do maja do skrzynek, a gdy rośliny mają około 3 do 5 cm wysokości, wysadzamy je do gruntu, można także rozmnażać przez podział, wymaga stanowisk słonecznych i suchych, nie znosi świeżo nawiezionej gleby,
Więcej: Hyzop lekarski. Uprawa i zastosowanie

Lawenda lekarska Lawandula officinalis
opis: niewysoka bylina, o trwałym i delikatnym zapachu, stosowana na żywopłoty i do suszonych kompozycji kwiatowych,
zbiór i zastosowanie: z kwiatów lawendy przyrządza się napar działający uspokajająco, odświeżająco i antyseptycznie, jest też używana do odstraszania moli,
uprawa: nasiona wysiewamy do doniczek w kwietniu, na miejsce stałe rozsadę wysadza się w maju, wymaga stanowisk słonecznych i gleb bogatych w wapno, na zimę warto okryć przed mrozem,

Lebiodka pospolita, Oregano Origanum vulgare
opis: bylina zielna o drobnych kwiatach barwy białej różowej, może wyrastać do ponad metra wysokości,
zbiór i zastosowanie: liście do bezpośredniego spożycia zbiera się w czasie wzrostu, liście zebrane przed kwitnieniem nadają się do suszenia i mrożenia, aromatyczne liście wzbogacają smak pizzy, zapiekanek, sałatek i sosów,
uprawa: nasiona wysiewamy bezpośrednio do gruntu w kwietniu, można także rozmnażać przez podział wiosną lub jesienią, oraz przez sadzonki pędowe lub korzeniowe w okresie lata,
Więcej: Oregano, lebiodka pospolita. Uprawa i zastosowanie

Lubczyk ogrodowy Levisticum officinale
opis: wysoka bylina (do 2 m wysokości) o głęboko podzielonych liściach i zielonożółtych kwiatach zebranych w baldachy,
zbiór i zastosowanie: młode liście zbiera się wiosną, można je mrozić lub suszyć, aromatyczne liście stanowią dodatek do zup, bulionów, pieczeni,
uprawa: nasiona wysiewamy do inspektu w sierpniu, zaraz po zbiorze, na miejsce stałe wysadza się w kwietniu następnego roku, można rozmnażać także przez podział wiosną lub jesienią, roślina wymaga stanowiska słonecznego i wilgotnej gleby,
Więcej: Lubczyk ogrodowy - zastosowanie, uprawa

Melisa lekarska Melissa officinalis
opis: roślina tworzy kępy wysokości do 60 cm, liście owalne, ząbkowane, o cytrynowym zapachu,
zbiór i zastosowanie: liście zbieramy przed kwitnieniem, dodaje się je do zimnych napojów, słodkich potraw lub herbat ziołowych (posiadają działanie odświeżające i uspokajające),
uprawa: nasiona wysiewamy od marca do kwietnia do płytkich pojemników, od połowy maja można wysadzać na miejsca stałe, można rozmnażać także przez podział wiosną lub jesienią,
Więcej: Melisa lekarska - zastosowanie, właściwości lecznicze, uprawa

Mięta pieprzowa Mentha piperita
opis: bylina o orzeźwiającym zapachu i różowo-fioletowych kwiatach, osiąga wysokość od 60 do 80 cm,
zbiór i zastosowanie: liście zbieramy przed kwitnieniem, świeże liście stanowią doskonały dodatek do sałatek, dań warzywnych i mięsnych, herbatka z mięty ma działanie orzeźwiające i działa korzystnie przy zaburzeniach trawienia i schorzeniach wątroby,
uprawa: roślinę rozmnaża się wegetatywnie z dzikich rozłogów, odkłady te sadzi się po ostatnich mrozach (od końca maja), wymaga gleby wilgotnej i zasobnej w składniki pokarmowe, dobrze czuje się również w miejscach lekko ocienionych,
Więcej: Mięta pieprzowa - uprawa, właściwości, zastosowanie

Rozmaryn lekarski Rosmarinus officinalis
opis: zimozielony krzew (niestety nieodporny na mróz) o liściach przypominających igły, nadaje się na żywopłoty, zakwita wiosną na blado-niebiesko, w swojej śródziemnomorskiej ojczyźnie może osiągać nawet do 3 m wysokości, u nas jednak rośnie bardzo wolno,
zbiór i zastosowanie: młode końcówki pędów rozmarynu są doskonałą przyprawą do baraniny, dziczyzny, a także do innych mięs, oraz dań z ziemniaków, kapusty i pomidorów, posiada właściwości wspomagające trawienie, dodany do kąpieli działa odświeżająco i orzeźwiająco,
uprawa: nasiona można wysiewać w kwietniu do płytkich pojemników przykrytych folią lub pod koniec maja wprost do gruntu, jednakże ze względu na brak odporności rozmarynu na mrozy, polecamy uprawę roślin w doniczkach, które na okres zimowy przenosimy do pomieszczeń, rozmnażać można także przez sadzonki zielne (sadzonki wkładamy do wody aby się ukorzeniły, a następnie sadzimy w mieszance ziemi ogrodowej i torfu), roślinę uprawiamy na stanowiskach słonecznych i suchych, w glebie ubogiej, zasobnej w wapno
Więcej: Rozmaryn lekarski - właściwości, uprawa w ogrodzie

Ruta

Ruta zwyczajna Ruta graveolens
opis: roślina wieloletnia o szybkim wzroście i łodygach drewniejących u podstawy, liście niebieskozielone, latem pojawiają się żółte kwiaty, zebrane w baldachach, wys. do 1 m,
zbiór i zastosowanie: ma szerokie zastosowanie w medycynie i kuchni, była znana i ceniona już w czasach biblijnych, w celach spożywczych łodygi ścinamy przed kwitnieniem, liść ma gorzki smak, ale jego niewielki kawałek doda aromatu twarogom, jajom czy sosom do mięs, w medycynie naparem z liści ruty przemywa się zmęczone oczy, herbatka stymuluje apetyt i działa napotnie, a nalewkę ze świeżych liści stosuje się przeciwko reumatyzmowi,
uprawa: wymaga stanowisk słonecznych, ewentualnie lekko zacienionych, gleby zasadowe, można też uprawiać w mieszkaniu, aby się rozrastała, pędy przycinamy wiosną aż do zdrewniałych części, uwaga - może wywoływać podrażnienie skóry, dlatego prace pielęgnacyjne wykonujmy w rękawiczkach,
Więcej: Ruta zwyczajna - zastosowanie i uprawa w ogrodzie

Szałwia lekarska Salvia officinalis
opis: roślina wieloletnia dorastająca od 50 do 60 cm wysokości,
zbiór i zastosowanie: najlepsze są liście świeże, można je także suszyć, po ususzeniu są jednak mniej aromatyczne, świeże liście dodaje się do mięs, drobiu, ryb i sosów, mają także silne działanie przeciwzapalne wykorzystywane w leczeniu chorób jamy ustnej,
uprawa: nasiona wysiewamy do skrzyneczek w kwietniu, a gdy wytworzy po 2 do 3 par liści, wysadzamy do gruntu, wymaga stanowisk suchych i słonecznych, udaje się na każdej glebie,
Zobacz więcej: Szałwia lekarska - uprawa, zastosowanie, właściwości,

Tymianek właściwy Thymus vulgaris
opis: niska (do 30 cm wysokości), wiecznie zielona krzewinka o drobnych liściach, zakwitająca latem w kolorze różowym lub jasnofioletowym,
zbiór i zastosowanie: do użytku bezpośredniego liście zbiera się o różnych porach, do suszenia zbiera się wierzchołki pędów, a liście i kwiaty gdy są już prawie suche, świeże gałązki można dodawać do olejów i octu, liście natomiast wzbogacają smak mięs, wędlin i zup,
uprawa: nasiona wysiewamy wprost do gruntu w kwietniu, można rozmnażać także przez podział korzeni wiosną, oraz przez odkłady wiosną lub jesienią, wymaga stanowiska słonecznego, nie ma natomiast wysokich wymagań glebowych,
Zobacz więcej: Tymianek pospolity - uprawa, właściwości lecznicze, zastosowanie

Zobacz również: zioła jednoroczne oraz zioła dwuletnie