Estragon - uprawa, zastosowanie, przepisy

Estragon jest wieloletnim ziołem, cenionym jako przyprawa kuchenna. Posiada liczne właściwości zdrowotne, a dodawany do potraw może zastępować sól. Z powodzeniem własny estragon możemy uprawiać na ogrodowej grządce lub choćby w domu w doniczce, a zbiory są możliwe przez cały sezon. Zobacz jak wygląda uprawa estragonu oraz jakie jest zastosowanie estragonu w kuchni i medycynie.

Estragon, bylica estragon, draganek
Estragon, bylica estragon, draganek - Artemisia dracunculus

Estragon - uprawa

Estragon (Artemisia dracunculus), określany też jako bylica estragon lub draganek, to wieloletnie zioło, które do Europy przywędrowało w czasie wojen krzyżowych z obszarów środkowej Azji. Jest silnie krzewiącą się byliną, o prostych łodygach, drewniejących u nasady. Może osiągać do 1,5 m wysokości. Liście są podłużne, lancetowate, barwy zielonej. Żółtozielone koszyczki kwiatowe, zebrane w wiechowate kwiatostany, możemy obserwować od połowy lata do jesieni.

Estragon - wymagania, stanowisko uprawy
Uprawa estragonu może być prowadzona na stanowisku słonecznym i osłoniętym od wiatru. Gleba powinna być żyzna, próchnicza, o pH zbliżonym do obojętnego, dobrze spulchniona i odchwaszczona. W okresie wzrostu estragon wymaga odchwaszczania i podlewania.

Estragon - rozmnażanie, wysiew nasion
W uprawie w naszym kraju spotykane są dwie formy estragonu - rosyjska i niemiecka. Forma niemiecka (zwana też francuską) jest bardziej popularna, jednak w naszym klimacie rzadko zakwita i wydaje nasiona. Dlatego też ten estragon rozmnaża się wiosną z rozłogów podziemnych. W tym celu estragon trzeba wykopać i z rośliny matecznej pobrać fragmenty rozłogów z kilkoma oczkami, a następnie posadzić je bezpośrednio do gruntu w rozstawie nie mniejszej niż 40x40 cm. Tak przygotowane sadzonki przykrywamy warstwą gleby grubości około 8 cm. Latem można też pobrać sadzonki zielne.

Z nasion można zaś rozmnażać formę rosyjską, która jest nieco ostrzejsza w smaku i bardziej gorzka. Wiosną wysiewa się je do doniczek w domu lub na rozsadniku.

Estragon - zbiór i suszenie
Estragon można zbierać sukcesywnie przez cały sezon, choć najlepszy termin zbioru estragonu to miesiące lipiec i sierpień. W tym celu ścina się szczyty pędów, za każdym razem pozostawiając na roślinie przynajmniej 2 do 3 łodygi aby ponownie odrosła. Zebrane liście najlepiej dodawać do potraw świeże, rozdrobnione tuż przed spożyciem, ale można je też suszyć oraz zamrażać. Ziele estragonu suszy się powiązane w pęczki w zacienionych i przewiewnych miejscach.

Estragon - zimowanie
Estragon jest dość wrażliwy na niskie temperatury i na zimę wymaga okrycia. W tym celu jesienią pędy estragonu ścina się nisko i całą grządkę okrywa np. agrowłokniną.

Estragon - zastosowanie

Estragon to przede wszystkim roślina przyprawowa. Posiada jednak również cenne właściwości lecznicze (zawiera min. kwasy organiczne, sole mineralne, witaminy A i C) i z tego względu warto go włączyć do zdrowej diety. Zastosowanie estragonu jako przyprawy do potraw jest zalecane szczególnie osobom z nadciśnieniem tętniczym i innym osobom, które powinny ograniczyć spożywanie soli kuchennej. Otóż estragon swoim łagodnym smakiem i zapachem zdecydowanie łagodzi brak soli w potrawach. Żucie świeżych liści estragonu może też pomagać w zapobieganiu miażdżycy i chorobie naczyniowej.

Liście estragonu stanowią doskonały dodatek do kwaszenia ogórków i kapusty (zapobiegają psuciu i pomagają utrzymać naturalną jędrność kiszonych warzyw). Świeże gałązki estragonu dodaje się do octu, musztardy, sosów i mieszanek przyprawowych. Estragon dodany do ciężkostrawnych potraw z dziczyzny i baraniny, ułatwi nieco trawienie. Doskonale smakuje też dodany do cielęciny, drobiu (kilka szczypt estragonu dodanego do kurczaka wydobędzie z niego więcej smaku) i nabiału. Estragon pomieszany za szczypiorkiem i pietruszką, stanowi doskonały dodatek do wielu sałatek. Warto go także dodawać przygotowując mizerię. Estragon świetnie komponuje się z takimi warzywami jak pomidory, ogórki, cukinia i kabaczki.

Uwaga! Estragon do potraw należy dodawać z rozwagą, by nie zdominował ich smaku i nie zagłuszył innych przypraw. Pamiętajmy też, że estragonu nie należy gotować, gdyż wysoka temperatura zabija jego smak. Jeśli dodajemy estragon do potrawy gotowanej, najlepiej wsypać to zioło dopiero pod koniec gotowania.

Estragon - przepisy

Chleb z masłem i estragonem
Jeżeli lubimy chleb z solonym masłem, warto zamiast soli, dodać do masła estragonu. W tym celu trzeba oberwać listki z 3 lub 4 gałązek estragonu, a następnie zalać listki wrzątkiem. Potem je odcedzamy, studzimy, drobno siekamy i rozcieramy z około 10 dgk masła.

Sos z estragonem do serów, jaj, mięs na zimno oraz ryb
Aby przygotować ten smaczny sos o szerokim wachlarzu zastosowań, będziemy potrzebować następujące składniki: 1 czerwona papryka, 2 średnie cebule, 3 ząbki czosnku,3 łyżki posiekanych listków świeżego estragonu, po 1 łyżce zielonej pietruszki i koperku, 1 łyżeczka oliwy, sól, przyprawa chilli, sok z cytryny, goździki. Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy i wkładamy do garnka z wrzącą wodą, następnie dodajemy pokrojoną cebulę. Należy gotować około 10 minut. Następnie wyjąć paprykę i zdjąć z niej skórkę. Wszystkie składniki wraz z czosnkiem i zieleniną dokładnie zmiksować. Doprawić chilli, ewentualnie dosolić. Można też dodać odrobinę zmielonych goździków.

Napar z estragonu
Aby przygotować napar z estragonu 1 łyżkę suszonego estragonu lub świeżego zalewa się szklanką wrzącej wody, a następnie parzy pod przykryciem przez 15 minut i potem przecedza. Pić można 1 szklankę naparu dwa razy dziennie na poprawienie trawienia, w razie wzdęć oraz jako środek moczopędny.

Przeczytaj również:

Stewia - uprawa, właściwości, zastosowanie
Galopujący rozwój cywilizacji oraz łatwy dostęp do medykamentów pochodzących z laboratoriów chemicznych, odsunął w cień dobrodziejstwa płynące z natury. A przecież wiele związków zawartych w roślinach niczym nie ustępuje siłą działania ich chemicznym odpowiednikom. Przy czym zioła stosowane umiejętnie, nie niosą ryzyka wystąienia skutkó ubocznych. Jedną z takich niedocenionych w Europie wspaniałych roślin jest stewia - niezwykle skuteczny i bezpieczny naturalny słodzik. Więcej...

Rozmaryn lekarski - właściwości, uprawa w ogrodzieRozmaryn lekarski - właściwości, uprawa w ogrodzie
Rozmaryn lekarski to jedno z najbardziej popularnych ziół śródziemnomorskich stosowanych w kuchni oraz w lecznictwie, jeden z najważniejszych składników aromatycznej mieszanki ziół prowansalskich. Ze względu na jego szeroki wachlarz właściwości warto jest uprawiać rozmaryn w ogrodzie lub choćby doniczce na parapecie. Zobacz jak wygląda uprawa rozmarynu oraz jakie są właściwości i możliwości wykorzystania tego zioła. Więcej...

zioła w domu - uprawa ziół w doniczkachZioła w domu - uprawa w doniczkach, jak sadzić, kiedy siać
Zioła w domu, uprawiane w doniczkach, to doskonały sposób aby świeże zioła mieć zawsze pod ręką. Szczególnie jeśli doniczki z ziołami ustawimy na parapecie w kuchni. Wówczas w każdej chwili można je dodać do potraw i cieszyć się ich smakiem i aromatem. Zobacz jak uprawiać zioła w domu, kiedy siać i sadzić zioła w doniczkach oraz które gatunki ziół są najlepsze do uprawy w doniczkach. Więcej...

Opracowano na podstawie: W. Rosłon, Zamiast soli - estragon, Działkowiec, Nr 5/2003, s. 65; Wielka ilustrowana encyklopedia roślin ogrodowych, Reader's Digest Przegląd Sp. z o.o., Warszawa 2004, s. 710 oraz C. Brickell, Wielka Encyklopedia Ogrodnictwa, MUZA SA, Warszawa 1994, s. 294.