Pietruszka naciowa - właściwości, odmiany, uprawa

Pietruszka naciowa to dwuletnia roślina, która wytwarza rozetę aromatycznych liści. Można je wykorzystywać do bezpośredniego spożycia oraz jako przyprawę do potraw. Poznaj bliżej cenne właściwości pietruszki naciowej, które warto wykorzystać w kuchni. Zobacz jak wygląda samodzielna uprawa pietruszki naciowej i wybierz najlepsze odmiany pietruszki do swojego ogrodu!

Pietruszka naciowa
Pietruszka naciowa

Pietruszka naciowa - właściwości

Liście pietruszki naciowej używane są do przyprawiania potraw, ale przede wszystkim słyną ze swoich aromatyzujących właściwości. Specyficzny smak i zapach pietruszki nadaje jej głównie olejek eteryczny, czyli apiol.

Pietruszka naciowa jest łatwa w uprawie i zawiera bardzo dużo witamin. Liście pietruszki bogate są sole mineralne, zwłaszcza wapń, potas, fosfor, żelazo, witaminy A, B1, B2. Ponadto pietruszka naciowa stanowi jedno z najbogatszych źródeł witaminy C!

Warto wiedzieć! Korzeń pietruszki naciowej nie nadaje się do spożycia, ponieważ jest twardy i łykowaty. Korzenie można jednak wykorzystać do pędzenia.

Polecane odmiany pietruszki

Pietruszka naciowa występuje w odmianach o liściach kędzierzawych oraz gładkich.

Z odmian pietruszki naciowej o liściach kędzierzawych dużą popularnością cieszy się odmiana 'Moss curled', która nie tworzy korzenia palowego i nadaje się do wysiewu we wszystkich terminach, również jesienią.

Inną odmianą pietruszki naciowej kędzierzawej jest odmiana 'Astra'. Odmiana ta polecana jest do całorocznego zbioru naci, bowiem liście szybko się regenerują. Nać można spożywać na świeżo, mrozić, a także suszyć.

Z kolei sprawdzone odmiany pietruszki o liściach gładkich to 'Festival' i 'Karnaval'.

'Karnaval' to odmiana pietruszki naciowej polecana do całorocznej uprawy, szybko odrastająca, jest średnio wysoka i rozłożysta, a jej liście są duże i charakteryzują się silnym aromatem. Karnaval w szczególności polecana jest do bezpośredniego spożycia, ale także do suszenia i mrożenia.

Odmiana pietruszki naciowej 'Festival' charakteryzuje się intensywnie zielonymi, aromatycznymi liści odpornymi na żółknięcie i tolerancyjnymi na mączniaka prawdziwego. Festival jest odmianą o intensywnym wzroście i wysokim plonie, dobrze zimuje w gruncie.

Uprawa pietruszki naciowej

Pietruszka naciowa wymaga gleby żyznej, próchnicznej, strukturalnej nie zaskorupiającej się. W uprawie pietruszki naciowej ważne jest jej regularne odchwaszczanie. Nie jest wskazana uprawa pietruszki naciowej po roślinach tej samej grupy botanicznej oraz po wszystkich warzywach korzeniowych.

Pietruszka naciowa dobrze rośnie na polu w drugim roku po oborniku. W uprawie pietruszki naciowej nawozy potasowe i fosforowe najlepiej stosować jesienią, gdyż pozwoli to uniknąć ewentualnego zasolenia podłoża, na które pietruszka reaguje bardzo niekorzystnie.

Pietruszka naciowa
Pietruszka naciowa

Pietruszkę naciową można wysiewać do gruntu w końcu marca lub w kwietniu w rozstawie 20-25cm. Jeżeli natomiast chcemy uprawiać pietruszkę naciową na przezimowanie, siew wykonujemy w lipcu.

Liście pietruszki naciowej można zbierać w czasie wzrostu rośliny zaczynając od najstarszych lub poczekać i zbierać je od lipca do listopada. Pierwszy zbiór przeprowadza się zwykle po upływie 4 miesięcy od daty wysiewu kolejne dwa lub trzy co 4 tygodnie.

Pietruszkę naciową można także pędzić. Aby pozyskać korzenie do pędzenia, zbiory liści należy zakończyć na 2-3 tygodnie przed planowanym wykopaniem korzeni, zazwyczaj przypada to na wrzesień lub październik. Ścinamy nać pietruszki, a korzenie wykopujemy wraz z dużą bryłą ziemi. Następnie przenosimy do pomieszczenia i sadzimy w podłożu w rozstawie 15x10cm.

Do pędzenia nadają się korzenie, których średnica przy szyjce wynosi przynajmniej 0,5 cm, a ich długość wynosi 6-8 cm. Pędzenie pietruszki naciowej powinno być przeprowadzone w warunkach pełnego dostępu światła, w temperaturze 10-15°C, w wilgotnym podłożu. Pietruszka naciowa, która podczas pędzenia nie ma dostępu do światła słabiej rośnie, wybiega i żółknie.

Pierwszy zbiór naci pietruszki z pędzenia uzyskujemy po 12 tygodniach, kolejne co 2-3 tygodnie.

Joanna Sadowska

Przeczytaj również:

Ogródek warzywny dla początkującychOgródek warzywny dla początkujących
Jak zaplanować ogródek warzywny dla początkujących i dobrać do niego warzywa łatwe w uprawie. Specjalnie dla nowicjuszy przygotowaliśmy przykładowy plan ogródka warzywnego dla początkujących! Więcej...

Warzywa na balkonieWarzywa na balkonie - uprawa krok po kroku
Uprawa warzyw na balkonie to doskonałe rozwiązanie dla mieszkańców miast, którzy nie posiadają własnego ogrodu. Uprawiając warzywa na balkonie mamy pod ręką nieco świeżej i ekologicznej żywności, o znanym pochodzeniu. Coraz popularniejsze stają się także mniej znane, ciekawe warzywa, mogące na balkonach pełnić funkcje ozdobne. Zobacz jakie warzywa na balkon wybrać oraz jak przebiega uprawa warzyw na balkonie krok po kroku. Więcej...

Jak sadzić cebulę na szczypiorek w doniczce?Jak sadzić cebulę na szczypiorek w doniczce?
Sadzenie cebuli na szczypiorek do doniczek to sprawdzony sposób aby o dowolnej porze roku mieć świeży, zdrowy szczypiorek z własnej uprawy. Czy jednak każda cebula się do tego nadaje? W jakiej ziemi i do jakiej doniczki posadzić cebulę aby szybko doczekać się świeżego szczypioru? Już za chwilę wszystkiego się dowiesz. Więcej...

Opracowano na podstawie: Kawollek W., Wielka księga ogrodnika i działkowca, s. 350-352; Kołota E., Orłowski M., Biesiada A., Warzywnictwo, s. 546. Fot. pixabay.com, freeimages.com