Zobacz!

Pigwa pospolita - uprawa, odmiany, cięcie, choroby

Pigwa pospolita jest kuzynką dobrze wszystkim znanej gruszy. U nas jest mniej znana, choć należy do najstarszych gatunków owocowych. Z owoców pigwy można robić różne przetwory, pigwa to doskonały dodatek dla potraw, można też robić z niej nalewki. Warto jest pokusić się o posiadanie tego drzewa owocowego w swoim ogrodzie. Oto najważniejsze wiadomości na temat uprawy pigwy w ogrodzie. Zobacz jakie odmiany pigwy wybrać do ogrodu, jak i kiedy wykonywać cięcie pigwy, a także czy drzewo to atakują jakieś choroby.

pigwa pospolita owoce
Pigwa pospolita - owoce

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) należy do rodziny różowatych Rosaceae. Dziko rośnie w Azji. W naszym kraju raczej rzadko uprawiana i mało znana jako drzewo owocowe, częściej służy jako podkładka skarlająca dla gruszy (szczególnie wyhodowany typ pigwa S1). Często bywa bywa z nią mylony pigwowiec (Chaenomeles sp). Pigwa pospolita może być dużym krzewem lub małym drzewem, dorastającym maksymalnie do 5 metrów wysokości.

Gatunki i odmiany pigwy

Do uprawy na działkach i w ogrodach przydomowych szczególnie polecane są odmiany pigwy o większych i smaczniejszych owocach niż u gartunku. Co ciekawe, dostępne w sklepach owoce pigwy, sprowadzane najczęściej zza granicy, osiągają dość wysoką cenę. To kolejny powód aby posadzić pigwę w ogrodzie i mieć własne źródło jej owoców. Warto też docenić walory ozdobne tej rośliny, która szczególnie piękna jest w czasie kwitnienia. Posadzona w szpalerze i odpowiednio formowana utworzy luźny żywopot.

Pigwa pospolita 'Bereczki' - bardzo ceniona odmiana pigwy pospolitej, dająca owoce duże, gruszkowate, wydłużone. Odmiana ta posiada ozdobne, duże, ciemno-zielone i skórzaste liście.

Pigwa pospolita 'Leskovacka' - tworzy owoce duże, jabłkowatego kształtu, cytrynowo-żółte. Bardzo wcześnie owocuje.

Pigwa wielkoowocowa - od gatunku pigwy pospolitej różni się jedynie znacznie większymi owocami.

Pigwa gruszkowa - jest to pigwa, której owoce przypominają gruszki. Pigwa gruszkowa jest często stosowana w ogrodach ze względu na większą odporność na szkodniki.

pigwa a pigwowiecPigwa a pigwowiec - różnice
Pigwa pospolita jest często mylona z pigwowcem. Choć rośliny te są spokrewnione, to jednak występują między nimi znaczące różnice, nie tylko w wyglądzie ale i sposobie uprawy. Równie często są mylone owoce pigwowca z owocami pigwy. Tymczasem sposób robienia przetworów z pigwy i z pigwowca nieco się różni. Jak zatem ich nie pomylić? Oto jak rozpoznać czy to pigwa czy pigwowiec! Więcej...

Uprawa pigwy

Pigwa pospolita jest dość wymagającą rośliną owocową.

Jeżeli chcemy uprawiać pigwę w swoim ogrodzie musimy zapewnić jej idealne warunki, inaczej nie będzie dobrze owocować. Roślina ta preferuje gleby żyzne, ciepłe i dobrze zdrenowane. Nie znosi stanowisk, gdzie długo utrzymuje się woda. Źle się czuje przy zbyt dużym przesuszeniu. Jednak na glebach dostatecznie wilgotnych pigwa doskonale rośnie i owocuje. Podłoże powinno mieć lekko kwaśny odczyn (pH 5,9-6,5). Przy zbyt zasadowym podłożu na liściach pojawiają się chlorozy. Jest też wrażliwa na zimno, dlatego najlepiej uprawiać pigwę w miejscach ciepłych i osłoniętych, gdzie nie będzie zagrażać jej przemarznięcie.

Nawożenie pigwy
Pigwa nie wymaga intensywnego corocznego nawożenia. Szczególnie należy unikać zbyt obfitych dawek nawozu azotowego. Dobremu owocowaniu sprzyjają natomiast nawozy potasowe i fosforowe. Należy stosować je jesienią, co 2-3 lata, w dawce 8g K2O na 1m² oraz 10g P2O5 na 1 m². Im żyźniejsza i zasobniejsza gleba, tym rzadziej nawozimy. Przy nawożeniu pamiętajmy, że system korzeniowy sięga daleko poza średnicę korony i tak też powinniśmy rozsypywać nawóz.

pigwa pospolita kwiaty
Pigwa pospolita - kwiaty

Rozmnażanie pigwy
Pigwę rozmnaża się wegetatywnie, za pomocą odkładów poziomych lub pionowych. Zimą można też robić zdrewniałe sadzonki pigwy, które po 2 latach szkółkowania nadają się na miejsce stałe. Jednak jeżeli chce się mieć pewność co do jakości sadzonki pigwy, najlepiej jest ją kupić w szkółce lub centrum ogrodniczym.

Sadzenie pigwy
Ze względu na wrażliwość na mróz poleca się wiosenny termin sadzenia sadzonek pigwy. Po posadzeniu ziemię wokół pnia dobrze jest podsypać obornikiem co będzie przeciwdziałać wysuszaniu podłoża. System korzeniowy pigwy nie jest zbyt rozbudowany, dlatego przy początkowej uprawie pigwy lepiej jest ją prowadzić przy paliku.

Ważne! Wiosną, zaraz po posadzeniu drzewko przycinamy na wysokość 70-80 cm od powierzchni ziemi.

Cięcie i formowanie korony pigwy

Prawidłowe cięcie tych drzew jest bardzo ważne, zwłaszcza przy uprawie pigwy wielkoowocowej. Zasadnicze cięcie powinno być wykonywane w pierwszych latach po posadzeniu, w celu uformowania korony. W starszym wieku należy już ograniczać się do prześwietlania korony, które sprzyja lepszemu wyrastaniu owoców. Ze względu na niebezpieczeństwo przemarzania drzew, cięcie pigwy wykonujemy na wiosnę, po ruszeniu wegetacji. Przy cięciu pamiętajmy, że pigwa tworzy pąki kwiatowe na pędach jednorocznych, im więcej ich będzie tym większa szansa jest na owoce.

Wyróżniamy dwa rodzaje korony dla pigwy:

  • Korona prawie naturalna, z wyraźnym przewodnikiem, podobna do korony wrzecionowej.
  • Korona pucharowa bez przewodnika z niskim pniem, gałęzie rozchodzą się szeroko na boki.

owoce pigwy pospolitej
Owoce pigwy pospolitej

Owoce pigwy - zbiór i zastosowanie

Pigwę uprawia się ze względu na jej owoce, które jednak raczej nie nadają się do bezpośredniego spożycia ze względu na bardzo kwaśny smak. Są natomiast doskonałe na przetwory. Owoce pigwy są duże lub bardzo duże, kulisto-kształtne (przypominają jabłka). Miąższ ma barwę żółtawą, jest zwarty, kruchy i niezwykle aromatyczny. Zbierać owoce możemy w pierwszej połowie października.

Surowe owoce pigwy, nie są specjalnie smaczne, jednak przetwory z pigwy należą do jednych z najsmaczniejszych. Konfitura z pigwy stanowi świetny dodatek do herbaty. Warto też szukać różnych przepisów z pigwy zwłaszcza na nalewki, które są wyjątkowego smaku. Z przetworów z pigwy warty wyróżnienia jest także sok z pigwy, który często stosowany jest jako napój zdrowotny. Przepisy z pigwy nie są bardzo popularne, co może stanowić na ich korzyść, posiadanie przetworów z pigwy jest bowiem uznawane za prawdziwy rarytas, którym zaskoczymy niejednych gości.

Bardzo ciekawie o owocach pigwy i ich zastosowaniu opowiada Autorka bloga "Ziołowy Zakątek" - warto zobaczyć :-)

Choroby i szkodniki pigwy

Na pigwie występują te same choroby i szkodniki co na gruszach. Większość odmian jest mało wrażliwa na parcha gruszy. Pigwa, jest za to bardzo wrażliwa na bakteryjną zarazę ogniową. Choroba ta przebiega bardzo gwałtownie, liście na zaatakowanych pędach zamierają, przybierając brązową barwę. W krańcowych przypadkach całe drzewo zamiera. Zainfekowane pędy należy wycinać, ok 15 cm poniżej miejsca infekcji. Pigwę może też porażać monilioza, brunatna plamistość liści czy mączniak.

Przeczytaj również:

przetwory z pigwyPrzetwory z pigwy
Początek października to czas zbioru owoców pigwy. Owoce te są niedoceniane, gdyż słabo smakują na surowo. Tymczasem doskonale nadają się na przetwory i to nie byle jakie! Przetwory z pigwy to bez wątpienia jedne ze smaczniejszych rarytasów jakie mogą się znaleźć na naszym stole. Oto najciekawsze przepisy jak zrobić przetwory z pigwy - nalewki, konfitury i sok. Więcej...

owoce pigwowca - kiedy zbierać, gdzie kupić, jaka cenaOwoce pigwowca - kiedy zbierać, gdzie kupić, jaka cena
Od września do listopada owoce pigwowca są bardzo poszukiwane, bo pigwowiec nie jest masowo uprawiany. Zobacz kiedy zbierać owoce pigwowca aby były jak najbardziej smaczne i aromatyczne, gdzie kupić owoce pigwowca najlepszej jakości, kto prowadzi ich sprzedaż i jaka jest cena owoców pigwowca, które polecam! Więcej...

przetwory z pigwowcaPrzetwory z pigwowca, syrop i nalewka - przepisy
Owoce pigwowca stanowią jesienną ozdobę tych krzewów. Jednak choć część z nich warto zebrać i wykorzystać do przygotowania wyśmienitych przetworów lub nalewki z pigwowca. Jako bogate źródło witaminy C śmiało mogą też zastąpić cytrynę, tak często dodawaną do herbaty. Poznaj najlepsze przepisy na przetwory z pigwowca i nasz sposób na pyszną nalewkę. Więcej...

Katarzyna Matuszak

Jurg Mauer, Drzewa i krzewy owocowe, Klub Dla Ciebie, Warszawa 2010, s. 67-68; Dorota Kruczyńska, Owoce z mojego ogródka – Grusze i Pigwa, Multico Oficyna Wydawnicza, Warszawa 2000, s. 103-107; Joanna Filipczak, Katalog roślin, Agencja Promocji Zieleni Sp. z o.o., Warszawa 2011, s.288. Fot. freeimages.com i pixabay.com