Szpinak warzywny. Właściwości odżywcze i uprawa w ogrodzie

Szpinak warzywny (Spinacia oleracea) to jednoroczna roślina z rodziny szarłatowatych. Z racji na cenne właściwości odżywcze szpinaku, warto rozważyć uprawę tego warzywa w ogrodzie. Zobacz jak powinna wyglądać uprawa szpinaku w ogrodzie, co jest szczególnie ważne dla dobrego wzrostu i plonowania tego warzywa, a także jak przeprowadzić zbiór szpinaku aby jego liście były naprawdę smaczne i wartościowe.

szpinak warzywny
Szpinak w ogrodzie
Fot. pixabay.com

Szpinak warzywny - właściwości odżywcze

Szpinak warzywny jest bogatym źródłem witamin i soli mineralnych. W 100 g świeżej masy tego warzywa znajduje się 60-80mg witaminy C, karotenu i witamin: B1, B2, B6 i PP. W szpinaku znajdują się także duże ilości żelaza i fosforu, a także związki miedzi i jodu.

Niestety ujemną cechą szpinaku jest obecność kwasu szczawiowego i szczawianów, które wiążą zawarty w szpinaku wapń, czyniąc go niedostępnym dla organizmu ludzkiego. Poziom szczawianów maleje w miarę wzrostu roślin, obniża się podczas gotowania, ponadto zawiera ich więcej szpinak wiosenny, zaś mniej zimowy, uprawiany na przezimowanie.

Cenne właściwości odżywcze szpinaku i oraz niska kaloryczność tego warzywa sprawiają, że warto szpinak włączyć do diety osób odchudzających się. Warzywo to wykazuje także działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe. Z drugiej strony, ze względu na zawartość szczawianów, musimy pamiętać aby szpinaku nie spożywać zbyt wiele.

Rośliny lecznicze i prozdrowotne w Twoim ogrodzie!Rośliny lecznicze i prozdrowotne w Twoim ogrodzie!
Rośliny lecznicze i prozdrowotne są stosowane od setek, a nawet tysięcy lat. Współczesna nauka tylko potwierdziła to, o czym od dawna wiedzieli zielarze, znachorzy i szamani. Doniczka na balkonie albo grządka w ogródku może stać się Twoją własną domową apteką. Oto 5 roślin, które pomogą zadbać o Twoje zdrowie, kondycję i dobry wygląd! Więcej...

Szpinak warzywny - uprawa w ogrodzie

Uprawiając w ogrodzie szpinak warzywny pamiętajmy, by zapewnić mu żyzną glebę, o dużej zawartości próchnicy, przepuszczalną, o odczynie zbliżonym do obojętnego (idealne dla szpinaku pH gleby wynosi od 6,0 do 6,8). Rosnąc na glebie jałowej szpinak staje się gorzki. Szpinak warzywny wymaga gleby wilgotnej zarówno w okresie wchodów jak i podczas wzrostu. Odpowiednia wilgotność gleby w uprawie szpinaku sprzyja bowiem dobrej jakości i wielkości plonu, liście są duże, soczyste, smaczne. W czasie suszy szpinak warzywny tworzy liście skórzaste i małe.

W uprawie szpinaku warzywnego optymalna temperatura jego wzrostu wynosi 15-18°C. Rośliny są wytrzymałe na temperatury ujemne do -7°C, jedynie przy wysokiej temperaturze, powyżej 20°C, następuje intensywne wybijanie roślin w pędy nasienne.

Warto wiedzieć!
Szpinak warzywny ze względu na krótki okres wegetacji można uprawiać jako przedplon lub jako poplon. Z siewu wiosennego w formie przedplonu szpinak uprawia się na stanowisku przed pomidorem, ogórkiem, kapustą późną. Na zbiór jesienny można go uprawiać po kapuście wczesnej, kalafiorach, ziemniakach wczesnych.

Warto pamiętać, iż z uwagi na wspólne choroby i szkodniki nie wolno uprawiać szpinaku warzywnego po burakach ani w ich pobliżu.

Szpinak wysiewa się wprost do gruntu w trzech terminach:

  1. wczesnowiosennym (do 15 kwietnia),
  2. na przełomie lipca i sierpnia
  3. w końcu lata, od trzeciej dekady sierpnia do połowy września

Nasiona szpinaku sieje się na głębokość 2 cm, w rzędy co 20 cm.

szpinak warzywny
Liście szpinaku
Fot. pixabay.com

Szpinak warzywny uprawia się w ogrodzie w drugim roku po oborniku, na glebie lżejszej można przed siewem zastosować kompost. Szpinak uprawiany na przezimowanie należy zasilać saletrą amonową wczesną wiosną po pierwszym spulchnieniu gleby. Szpinak wiosenny i jesienny dokarmia się po raz pierwszy w momencie, gdy rośliny mają 2-4 liście i po raz drugi po upływie tygodnia.

Szpinak uprawia się bez przerywania roślin, a zabiegi pielęgnacyjne w uprawie szpinaku w ogrodzie sprowadzają się do odchwaszczania, nawożenia azotem i nawadniania.

Szpinak warzywny najlepiej zbierać we wczesnych godzinach porannych lub wieczornych i od razu mrozić lub przeznaczać do gotowania, bowiem długotrwałe przechowywanie obniża wartość odżywczą liści szpinaku.

Uwaga!
W szpinaku warzywnym pod wpływem długotrwałego składowania w wysokiej temperaturze (wskutek zagrzewania się), tworzą się szkodliwe dla zdrowia azotyny. Przenawożenie azotem w formie azotanowej także sprzyja gromadzeniu się azotynów.

mgr inż. Joanna Białowąs

Inne zdrowe warzywa, które warto mieć w ogrodzie:

Jarmuż - właściwości zdrowotne, uprawa, przepisy kulinarneJarmuż - właściwości zdrowotne, uprawa, przepisy kulinarne
Jarmuż jest warzywem bardzo zdrowym, cenionym za właściwości antynowotworowe i wspomagającym odchudzanie. Odpowiednio przyrządzony może być też smaczny. Choć w ostatnich dziesięcioleciach był nieco zapomniany, obecnie stał się popularnym składnikiem zdrowej diety. A najzdrowszy będzie ten z własnej uprawy w ogródku! Więcej...

Brokuły - właściwości, odmiany, uprawa na działceBrokuły - właściwości, odmiany, uprawa na działce
Brokuły są niezwykle zdrowe (słyną z właściwości antynowotworowych), dlatego warto wprowadzić je do swojej diety. Zobacz dokładniej jakie właściwości odżywcze i zdrowotne mają brokuły, jak wygląda uprawa brokułów na działce oraz wybierz najlepsze odmiany brokułów polecane dla ogrodników. Więcej...

Czosnek niedźwiedzi - zastosowanie, uprawa, gdzie kupićCzosnek niedźwiedzi - zastosowanie, uprawa, gdzie kupić
Czosnek niedźwiedzi jest cenionym surowcem zielarskim o działaniu bakteriobójczym i dobroczynnym wpływie na układ krwionośny oraz trawienny. Zastosowanie ma też w kuchni jako przyprawa i dodatek do wielu potraw. Zobacz, co jeszcze można z nim zrobić, jak wygląda uprawa czosnku niedźwiedziego w ogrodzie oraz w doniczce i gdzie kupić czosnek niedźwiedzi do posadzenia na działce. Więcej...