Stihl Cash Back

Cięcie porzeczek. Jak i kiedy przycinać porzeczki?

Porzeczki są chętnie uprawiane ze względu na właściwości smakowe i zdrowotne. Owoce porzeczki mogą być spożywane na surowo, doskonale nadają się też na przetwory. Warunkiem wysokiego plonu jest odpowiednie cięcie krzewów porzeczek. Prawidłowo przycięte porzeczki lepiej się ukorzeniają po posadzeniu, rozkrzewiają, kwitnienie jest bardziej obite, owoce dorodniejsze i wzrasta odporność na choroby. Zobacz jak i kiedy przycinać porzeczki aby cieszyć się dużymi plonami zdrowych owoców!

cięcie porzeczek
Jak i kiedy przycinać porzeczki?
Fot. pixabay

1. Pierwsze cięcie porzeczek po posadzeniu

Pierwsze cięcie porzeczek wykonujemy po posadzeniu roślin. Ogólne zasady przycinania porzeczek po posadzeniu są jednakowe dla wszystkich odmian (porzeczek czerwonych, czarnych i białych). Pędy przycina się nad 1-2 oczkiem pozostającym ponad ziemią. Przycięte pędy przysypuje się 2-3 cm warstwą ziemi zabezpieczając je w ten sposób przed przemarznięciem.

Świeżo posadzone porzeczki przycinamy przed zimą ze względu na ich duża zdolność ukorzeniania się. Krzewy sadzone jesienią szybko rosną, wykorzystując dobrze wiosenne zasoby wody w glebie. Zabieg przycinania pobudza rośliny do tworzenia licznych mocnych, zdrowych pędów i rozkrzewiania się.

Możemy wykonać pierwsze cięcie porzeczek wiosną ale pod warunkiem, że zrobimy to stosunkowo wcześnie, przed ruszeniem wegetacji (koniec lutego - początek marca). Spośród uprawianych odmian wegetację najwcześniej rozpoczynają porzeczki czarne. Po ruszeniu wegetacji porzeczek nie przycina się, gdyż zabieg osłabia wówczas krzewy.

2. Cięcie sanitarne porzeczek

Po pierwszym cięciu porzeczek przez następne 3-4 lata (w zależności od gatunku) krzewów nie przycinamy. Konieczne jest jedynie coroczne cięcie sanitarne porzeczki, tj. usuwanie pędów chorych, uszkodzonych mechanicznie, przemarzniętych, nadmiernie zagęszczających lub płożących się po ziemi. Pędy usuwamy w całości tuż nad ziemią.

3. Zasady cięcia krzewów porzeczek czarnych po 3 latach

W przypadku porzeczki czarnej właściwe cięcie przeprowadza się w 4 roku od posadzenia. Należy przeprowadzać je corocznie, razem z wcześniej wdrożonym cięciem sanitarnym. Najpierw usuwa się wszystkie pędy chore, uszkodzone, następnie najstarsze, tj. starsze niż 3-4 letnie, a pozostawia 5-6 jednorocznych, 2-3 dwuletnie i podobnie 3-letnie. Porzeczka czarna najwięcej owoców zawiązuje na młodych tj. zeszłorocznych oraz 2-3 letnich pędach. Dlatego wszystkie pędy owocujące dłużej niż 3 lata powinny być wycięte.

Zabieg przycinania porzeczki czarnej może być wykonany pod koniec lata (po zbiorach), jesienią, pod koniec zimy, najpóźniej na przedwiośniu, zanim zawiążą się pąki kwiatowe. Przycinanie zbyt późne skutkuje zrzucaniem przez roślinę pąków kwiatowych, a w efekcie zmniejszeniem plonu owoców. Wycinanie pędów należy rozpocząć od strony zewnętrznej, stopniowo przesuwając się do środka krzewu, ponieważ usunięcie tylko pędów zewnętrznych doprowadza do zbytniego zagęszczenia rośliny. Z kolei nadmierne wycięcie pędów z części środkowej może doprowadzić do wykładania się pędów zewnętrznych.

porzeczka czarnaPorzeczka czarna - właściwości, uprawa, odmiany
Porzeczka czarna jest krzewem owocowym powszechnie uprawianym w ogrodach przydomowych i działkowych. Owoce porzeczki czarnej mają liczne właściwości zdrowotne i doskonale nadają się na przetwory. Sukces w uprawie porzeczki czarnej zależy przede wszystkim od zapewnienia roślinie odpowiednich warunków na stanowisku uprawy oraz wyborze odpowiedniej odmiany do uprawy amatorskiej. Więcej...

4. Przycinanie porzeczek czerwonych i białych po 4 latach

Właściwe cięcie porzeczek czerwonych i białych przeprowadza się od 5 roku po posadzeniu. Jednakże już wcześniej, w trzecim roku podczas ustania wegetacji (zimą) przeprowadza się przycinanie, które stymuluje proces owocowania. Pędy przycina się pozostawiając na nich do 5 pączków. W kolejnych latach skraca się pędy jednoroczne, wyrosłe z pędów przycinanych w roku poprzednim, pozostawiając 3 do 5 pączków. Biorąc pod uwagę fakt, że porzeczki czerwone i białe owocują na pędach młodych (1-2 letnich) jak i na 5- 6 letnich, powinniśmy od 5 roku tak prowadzić cięcie aby na krzewie pozostały 3-4 pędy z każdego roku. Corocznie usuwa się 2-3 najstarsze pędy rosnące u nasady krzewu. Celem zabiegu jest prześwietlenie krzewu, dzięki czemu nowe, młode pędy swobodnie mogą się rozwijać. Corocznie przeprowadza się również cięcie sanitarne.

Krzewy pienne porzeczek przycina się według zasad właściwych dla danego gatunku. Po posadzeniu krzewy skraca się słabiej tj. nad 4-5 oczkiem. Należy pamiętać, żeby corocznie usuwać dodatkowo wszystkie odrosty, które wyrosły poniżej miejsc szczepienia i z podłoża.

Aby cięcie porzeczek wykonać prawidłowo należy używać ostrych narzędzi(sekator, nożyce). Nie dopuszcza się wówczas do powstania nierównych i postrzępionych ran, które mogą prowadzić do zainfekowania chorobami grzybowymi. W miejscu cięcia zaleca się użyć przeciwgrzybiczą maść ogrodniczą np. Funaben 03 PA.

Krzewy porzeczek nie przycinane lub przycinane za słabo, stopniowo ograniczają owocowanie. Owoce są drobne i jest ich niewiele. Krzewy starzeją się. Nieproduktywne pędy nadmiernie się rozrastają, a krzewy porzeczki stają się mało odporne na choroby i ataki szkodników.

Nabierz pewności w przycinaniu roślin owocowych

Jeżeli nie masz pewności jak wykonać cięcie lub po prostu boisz się to robić, pomoże Ci fantastyczna książka „Szkoła cięcia 2” poświęcona przycinaniu drzew i krzewów owocowych.

Jest to druga część bestsellerowej książki „Szkoła cięcia”, w której Autorki Lucyna i Alicja Grabowskie w prosty i jasny sposób wyjaśniały tajniki cięcia roślin ozdobnych. Pierwszą książkę "Szkoła cięcia" za prosty język i wyraźne, dokładne rysunki pokochali posiadacze ogrodów w całej Polsce. Książka szybko stała się bestsellerem - 20 tysięcy sprzedanych egzemplarzy!

„Szkoła Cięcia 2” sprawi, że nabierzesz pewności w przycinaniu drzew i krzewów owocowych i nauczysz się tak ciąć rośliny, aby rosły zgodnie z Twoimi oczekiwaniami oraz obficie owocowały. Po lekturze tej książki prawdopodobnie całkowicie zmieni się Twoje podejście do cięcia roślin!

Szkoła Cięcia 2



Przeczytaj również:

Porzeczka czerwona - odmiany, uprawa, sadzenie, cięciePorzeczka czerwona - odmiany, uprawa, sadzenie, cięcie
Porzeczka czerwona jest krzewem doskonale nadającym się do uprawy amatorskiej w ogrodach przydomowych i na działkach. Jej owoce, zbierane w pełni lata, są doskonałym surowcem na przetwory domowej roboty - galaretki, dżemy, wina i soki. Do uprawy amatorskiej porzeczkę czerwoną predysponuje też większa mrozoodporność i mniejsza wrażliwość na choroby w porównaniu do porzeczki czarnej. Więcej...

porzeczka białaPorzeczka biała - odmiany i wymagania
Porzeczka biała jest stosunkowo mało popularna, tymczasem dość dobrze nadaje się do warunków uprawy amatorskiej. Jej wymagania uprawowe są identyczne jak u porzeczki czerwonej, a owoce są bogatym źródłem witaminy C i wielu innych składników odżywczych. Nadają się do bezpośredniego spożycia jak i na przetwory, choć ich zabarwienie na pewno nie jest tak atrakcyjne jak w przypadku porzeczki czerwonej. Więcej...

porzeczka - uprawa, odmiany, pielęgnacjaPorzeczka - uprawa, odmiany, pielęgnacja
Porzeczki to jedne z najbardziej popularnych krzewów owocowych, jakie uprawiane są w naszych ogrodach. Zbierane latem owoce porzeczek można wykorzystywać do przetworów, wypieków lub jeść na surowo. Wszechstronność zastosowania tych owoców sprawia, że warto jest posiadać choć kilka krzaczków porzeczki w swoim ogrodzie. Jednak zanim je posadzimy, warto jest zapoznać się z odmianami porzeczek oraz zasadami ich uprawy i pielęgnacji. Więcej...