Cięcie agrestu. Jak i kiedy przycinać agrest?

Agrest to mało wymagający krzew owocowy rosnący na wszystkich rodzajach gleb. Jego uprawa nie sprawia problemu nawet amatorom, ale warto pamiętać że prawidłowemu owocowaniu sprzyja regularne cięcie agrestu. Zobacz kiedy i jak przycinać agrest, czym różni się przycinanie agrestu piennego od cięcia formy krzaczastej. Oto wszystko o prawidłowym cięciu agrestu na działce i w ogrodzie.

cięcie agrestu
Cięcie agrestu w formie krzaczastej
Fot. depositphotos.com

Kiedy przycinać agrest?

Agrest przycinamy najczęściej wiosną zaraz po posadzeniu oraz w kolejnych latach na przedwiośniu (przed rozpoczęciem wegetacji). Po piątym roku uprawy na przedwiośniu wykonujemy silniejsze cięcie, niż to wykonywane w latach ubiegłych. Wówczas agrest wchodzi w pełnię owocowania i zadaniem dalszego cięcia jest zachowanie równowagi między wzrostem, a owocowaniem roślin.

Krzewy agrestu często poraża amerykański mączniak agrestu. Wówczas wykonujemy dodatkowe cięcie polegające na usuwaniu wierzchołków pędów. Pędy zaatakowane mają brunatny nalot, są nienaturalnie gęsto ułożone, latem pojawia się charakterystyczny biały, mączysty nalot. W czasie sezonu wegetacyjnego na bieżąco usuwa się pędy, liście i owoce z objawami choroby.

Agrest najczęściej uprawiany jest w formie krzaczastej chodź równie popularną postacią jest forma pienna, szczepiona na podkładce z porzeczki złotej. W szkółkach najczęściej sprzedawany jest agrest w formie 3-pędowej i od takiej formy rozpoczynamy cięcie krzewu agrestu.

Jak przycinać agrest w formie krzaczastej?

W pierwszym roku po posadzeniu przycinamy każdy pęd na 2-3 oczka od nasady. W okresie wegetacji z oczek tych wyrastają po 2-3 nowe pędy.

Wiosną drugiego roku usuwamy pędy wyrastające od środka korony, krzyżujące się lub te które płożą się nisko nad ziemią. Ponownie skracamy pędy, które wybiły z pozostawionych oczek.

W trzecim roku krzewy agrestu należy prześwietlić. Usuwamy wtedy pędy krzyżujące się i pokładające na ziemi, a także skracamy pędy jednoroczne o 1/3 ich długości. Dzięki temu pobudzimy je do wydania krótkopędów, na których zawiążą się pierwsze pąki kwiatowe i owoce.

antraknoza agrestu
Zaniechanie cięcia prowadzi na nadmiernego zagęszczenia krzewu, co osłabia owocowanie i sprzyja rozwojowi chorób (widoczne plamki na liściach i owocach to najprawdopodobniej objawy antraknozy).
Fot. pixabay.com

Po trzech latach formowanie korony krzewu jest zakończone. Powinna się ona składać z 8-10 pędów głównych wyrastających z nasady krzewu.

W piątym roku po posadzeniu rozpoczyna się pełne owocowanie agrestu. Po wejściu w owocowanie prześwietlamy agrest corocznie na wiosnę. Wycinamy od 4 do 5 najstarszych pędów zwisających nad ziemią i zastępujemy je taką samą liczbą silnych pędów jednorocznych. Silne skracanie pędów jednorocznych nie jest konieczne, usuwamy tylko te jednoroczne pędy, które są słabe, aby nie zagęściły zbytnio krzewu i nie utrudniały zbioru owoców.

Jak przycinać agrest w formie piennej?

W pierwszych dwóch latach uprawy cięcie agrestu piennego polega na uformowaniu jego korony. Formowanie agrestu piennego jest podobne do formowania koron krzewu prowadzonego przy gruncie. Po wysadzeniu roślin ich pnie przywiązujemy do palików, które powinny być o 3-4 cm niższe od wysokości pnia.

agrest pienny
Agrest pienny

Wiosną pierwszego roku po posadzeniu agrestu piennego skracamy pędy koronki do połowy. Jeżeli koronka składa się z dwóch pędów, jeden wycinamy całkowicie lub skracamy na dwa oczka od nasady, a przewodnik skracamy o 1/3.

Wiosną drugiego roku z koronki wycinamy pędy słabe i krzyżujące się, a pozostałe skracamy o 1/3. Jeśli któryś z pędów rośnie zbyt silnie i deformuje koronę, skracamy go bardziej. Formowanie agrestu piennego kończymy, gdy korona ma 6-7 konarów szkieletowych.

Uformowane korony starszych krzewów agrestu piennego prześwietlamy, wycinamy gałązki zbyt nisko zwisające, zagęszczające środek korony oraz skracamy pędy zbyt silnie wybiegające tylko w jedną stronę. Wycinamy również pojawiające się na pniu lub u nasady odrosty z podkładki.

Jak nabrać pewności w przycinaniu roślin?

Jeżeli nie masz pewności jak wykonać cięcie lub po prostu boisz się to robić, pomoże Ci fantastyczna książka „Szkoła cięcia”. Dzięki niej nabierzesz pewności w przycinaniu roślin i nauczysz się tak ciąć rośliny, aby rosły zgodnie z Twoimi oczekiwaniami. Po lekturze tej książki prawdopodobnie całkowicie zmieni się Twoje podejście do cięcia roślin!

Szkoła Cięcia

mgr inż. Joanna Białowąs

Opracowano na podstawie: Dudzińska-Krawczyk I., Cięcie krzewów i drzew owocowych, Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach, s. 9; Hołubowicz T., Sadownictwo, Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Poznaniu, s. 274; Mika A., Sztuka cięcia drzew i krzewów owocowych, Wydawnictwo Działkowiec, s. 57-58.

Przeczytaj również:

agrest - odmiany, sadzenie, pielęgnacjaAgrest - odmiany, sadzenie i pielęgnacja
Owoce agrestu nadają się do spożycia na surowo i na przetwory, posiadają liczne właściwości zdrowotne i są jednymi z pierwszych w czasie sezonu wegetacyjnego, gdyż dojrzewają już w czerwcu. Stosunkowo łatwa pielęgnacja i niewielkie wymagania agrestu to kolejne zalety przemawiające za tym aby posadzić agrest w ogrodzie. Więcej...

Agrest pienny - uprawa, cięcie, najlepsze odmianyAgrest pienny - uprawa, cięcie, najlepsze odmiany
Agrest pienny, inaczej określany też jako agrest szczepiony na pniu, przybiera atrakcyjną formę ułatwiającą pielęgnację krzewu i zbiór owoców. Zobacz jak wygląda uprawa agrestu piennego na działce, jak prawidłowo wykonać cięcie agrestu szczepionego na pniu oraz które odmiany agrestu są najlepsze do prowadzenia w formie piennej. Więcej...

choroby agrestu i porzeczekChoroby agrestu i porzeczek
Choroby agrestu i porzeczek co roku stwarzają ogromne problemy w uprawach tych krzewów. Wszystkie krzewy porzeczki mogą być atakowane przez kilka różnych chorób liści, a dla porzeczki czarnej i agrestu zagrożenie stanowi też mączniak amerykański. Zobacz opisy i zdjęcia jak rozpoznawać choroby agrestu i porzeczek oraz poznaj sposoby na ich zwalczanie. Więcej...