Warzywnik i zielnik | Strona 9

Jasne liście, a na nich plamki, przebarwienia, do tego powolny wzrost. Jeśli tak wyglądają Twoje zioła w doniczkach, pomyśl o dostarczeniu im potrzebnych nawozów! Ale czym nawozić zioła w doniczkach aby nie skazić ich chemią? Jak wybrać najlepszy nawóz do ziół? Odpowiedź jest bardzo prosta! Dziś opowiemy Ci o najlepszym, naturalnym sposobie nawożenia ziół. Więcej...

Przez swoje właściwości lecznicze, dla wielu babka lancetowata to cenny surowiec zielarski, dla innych zaś jest to uciążliwy chwast. Zobacz jakie jest zastosowanie babki lancetowatej w kosmetyce i medycynie, jak prowadzić uprawę babki lancetowatej na surowiec zielarski, a także jak zabrać się za zwalczanie babki lancetowatej, jeżeli jest dla nas po prostu uporczywym chwastem. Więcej...

Dla wielu z nas babka zwyczajna jest pospolitym chwastem porastającym przydroża, nieużytki, łąki, a jednak jej właściwości sprawiają, że znana jest z leczniczego zastosowania. Zobacz jak skorzystać z drogocennych właściwości babki zwyczajnej i w pełni wykorzystać jej potencjał. Więcej...

Bazylia pospolita to jedno z najpowszechniej używanych ziół o bardzo aromatycznych liściach. Roślina jest dość łatwa w uprawie i doskonale nadaje się nie tylko do ogrodu ale też i do uprawy doniczkowej w mieszkaniu. Mając bazylię pod ręką w kuchni będziemy ją wykorzystywać jako dodatek do potraw i sosów, do sałatek, ryb oraz mięs, szczególnie tych grillowanych. Oto jak pielęgnować bazylię aby jak najdłużej zrywać jej aromatyczne listki. Więcej...

Bluszczyk kurdybanek jest niepozorną byliną powszechnie uważaną za chwast. Tymczasem jest on cennym surowcem zielarskim, a uprawiając kurdybanek w ogrodzie można go wykorzystać do pokrycia miejsc, w których inne rośliny nie chcą rosnąć. Zobacz jakie jest zastosowanie bluszczyku kurdybanku w medycynie naturalnej, a także w kuchni, jako dodatku do potraw. Poznaj odmiany bluszczyku kurdybanku o ciekawych walorach ozdobnych. Więcej...

Chaber bławatek jest najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem z rodzaju chabrów. Dawniej traktowany głównie jako chwast rosnący w zbożach, obecnie ceniony jest za właściwości lecznicze i walory ozdobne. Zobacz jak wygląda uprawa chabra bławatka w ogrodzie oraz co jeszcze można z nim zrobić! Więcej...

Czarnuszka siewna to jednoroczna roślina zielna. Dorasta do ok. 40 cm wysokości, posiada pierzastosieczne liście, białe lub lekko niebieskawe kwiaty oraz ozdobne mieszki zawierające nasiona, cenione ze względu na możliwość wykorzystania w kuchni i medycynie. Więcej...

Czystek to niewielki krzew pochodzący z rejonu Morza Śródziemnego. Ładnie kwitnie na różowo ale ceniony jest przede wszystkim ze względu na właściwości zdrowotne i zastosowanie w ziołolecznictwie. Poznaj bliżej właściwości lecznicze czystka i zobacz jak go uprawiać. Więcej...

Dzięki swojemu delikatnemu, pierzastemu ulistnieniu fenkuł, czyli koper włoski w ogrodzie warzywnym stanowi ciekawy widok. Anyżkowy smak kopru włoskiego jest rzadkością wśród warzyw, a jego odżywcze właściwości są bardzo cenione. Poznaj sekrety uprawy fenkułu i proste przepisy na wyśmienite potrawy z udziałem tego warzywa! Więcej...

Aromatyczny koper ogrodowy jest świetnie znanym warzywem, które często gości w naszych kuchniach, a mamy wykorzystują lecznicze właściwości kopru w walce z niemowlęcą kolką. Uprawa kopru ogrodowego możliwa jest na grządce w towarzystwie innych warzyw, a także w donicach lub pojemnikach balkonowych. Więcej...

Krwawnik pospolity to wieloletnia roślina, powszechnie porastająca pola i nieużytki, przez wielu uważana za uciążliwy chwast. Dla ogrodnika krwawnik może jednak stanowić prawdziwy skarb. Warto docenić właściwości lecznicze krwawnika, a także wykorzystać go do sporządzania preparatów przeciwko chorobom i szkodnikom roślin. Zobacz jakie możliwości daje to niezwykłe ziółko! Więcej...

Lubczyk ogrodowy to ceniony dodatek do zup, główny składnik przyprawy Maggi. Lubczyk ogrodowy zastosowanie też znalazł w ziołolecznictwie, jako specyfik na zdrowie, urodę i... miłość! Uprawiany w ogrodzie jest całkowicie mrozoodporny i mało wymagający. Dowiedz się jak wygląda uprawa lubczyku ogrodowego i poznaj jego najważniejsze zastosowania. Więcej...

Mięta pieprzowa jest cenionym surowcem zielarskim. Cenione są zarówno lecznicze właściwości mięty pieprzowej, jak i jej smak i aromat, dzięki którym mięta pieprzowa zastosowanie znajduje też jako dodatek do wielu potraw i napojów. Zobacz jak wygląda uprawa mięty pieprzowej w ogrodzie oraz jak stosować jej ziele w celach leczniczych i kulinarnych. Więcej...

Właściwości lecznicze ogórecznika lekarskiego sprawiły, że ogórecznik zastosowanie znalazł nie tylko w kuchni ale też w kosmetyce i medycynie. Zobacz jak wygląda uprawa ogórecznika lekarskiego w ogrodzie i dowiedz się jak stosować to wspaniałe ziółko! Więcej...

Oregano, inaczej lebiodka pospolita, to powszechnie używane zioło o bardzo aromatycznych liściach. Są orzeźwiające i korzenne w smaku. Świeże lub suszone mogą być używane jako przyprawa do sosów, zup i potraw mięsnych. Oregano to obowiązkowy dodatek do pizzy i klasycznego włoskiego spagetti! A jak smakuje oregano z własnego ogrodu i czy można je sadzić w domu do doniczek? Oto jak uprawiać oregano aby jego świeże liście mieć zawsze pod ręką! Więcej...