kiedy zakada trawnik z siewu?

Kabaczek - wartości odżywcze, uprawa, najlepsze odmiany

Kabaczek jest botaniczną odmianą dyni zwyczajnej (Cucurbita pepo). Obejmuje on grupę odmian o owocach wydłużonych i jasnożółtym, delikatnym, smacznym miąższu. Owoce kabaczka spożywa się po ugotowaniu, duszone, zapiekane lub konserwowane. Co jeszcze warto wiedzieć o tym smacznym warzywie? Poznaj wartości odżywcze kabaczka i zobacz jak wygląda uprawa kabaczka w ogrodzie. Polecamy także najlepsze odmiany kabaczka, które warto posadzić na grządce warzywnej!

kabaczek
Kabaczek - uprawa na działce
Fot. pixabay.com

Kabaczek - wartości odżywcze

O wartościach odżywczych kabaczka decyduje głównie wysoka zawartość składników mineralnych, zwłaszcza potasu, wapnia, żelaza i manganu oraz witamin B1, B2, PP, C, a także kwasu foliowego i beta-karotenu. Owoce kabaczka nie kumulują szkodliwych dla człowieka metali ciężkich i są dietetyczne, małokaloryczne (zaledwie 15-20 kcal/100g), a przy tym lekkostrawne. Posiadają wlaściwości odkwaszające organizm.

Kabaczki nadają się doskonale na różnego rodzaju przetwory, do duszenia i pieczenia, jak i do bezpośredniego spożycia. W smaku kabaczek jest lekko słodkawy o delikatnym posmaku przypominającym orzechy i dość soczysty. Ze względu na swoje właściwości odżywcze kabaczek polecany jest osobom chorującym na nadciśnienie, miażdżycę, otyłość, a także tym z problemami przemiany materii.

Kabaczek - uprawa

Do uprawy kabaczka wybierzmy dobrze osłonięte, nasłonecznione stanowisko i żyzną, przepuszczalną glebę, o odczynie obojętnym. Kabaczka można uprawiać z siewu wprost do gruntu lub z rozsady. Przy uprawie tego warzywa z rozsady, nasiona wysiewa się w końcu kwietnia do doniczek w inspekcie, zaś przygotowaną rozsadę kabaczka wysadzamy do gruntu w połowie maja.

W przypadku uprawy kabaczka z siewu wprostu na grządkę, nasiona tego warzywa wysiewa się do gruntu w drugiej połowie maja po warzywach na przedplon - sałacie, rzodkiewce czy szpinaku, gdy ryzyko wiosennych przymrozków już nie istnieje. Nasiona kabaczka wysiewa się po 2-3 sztuki na głębokość 3-4 cm w rozstawie 100x80-100 cm.

W uprawie kabaczka nie zapomnijmy o jego regularnym podlewaniu oraz odchwaszczeniu. Owoce kabaczka zaczynamy zbierać w połowie lipca, a w przypadku uprawy z rozsady - średnio o dwa tygodnie wcześniej. Z jednej rośliny można zebrać do kilkudziesięciu owoców kabaczka!

kabaczek i cukinia
Różne odmiany kabaczka i cukinii
Fot. pixabay.com

Kabaczek - polecane odmiany

Zanim powiemy sobie o odmianach kabaczka, warto wiedzieć, że kabaczek to w zasadzie to samo, co cukinia. Nazwa kabaczek przyjęła się bardziej w Polsce południowo-wschodniej. Ale zasady uprawy kabaczka i cukinii są identyczne.

Warto jednak wiedzieć, że otrzymane formy uprawne kabaczka i cukinii mogą się znacznie od siebie różnić, a określone nazwy odmian są przypisane wyłącznie do kabaczka lub do cukinii.

Czy są zatem jakieś różnice między cukinią, a kabaczkiem?

Otóż odmiany kabaczka uznawane są za bardziej soczyste niż cukinii, choć ogólnie owoce tych warzyw trudno odróżnić.

Znacząca różnica występuje natomiast we wzroście. Kabaczek, podobnie jak dynie, mocno się płoży, zajmując przy tym sporo miejsca na grządce. Cukinie rosną bardziej wzwyż, przyjmując pokrój bardziej krzaczasty. Jeżeli zatem mamy niewiele miejsca na grządce, lepiej posadzić cukinię.

Cukinia - wartości odżywcze, uprawa w gruncie, odmianyCukinia - wartości odżywcze, uprawa w gruncie, odmiany
Cukinia to botaniczna odmiana dyni zwyczajnej. Jej owoce są silnie wydłużone, lekko żebrowane o barwie ciemnozielonej, rzadziej żółtej oraz delikatnym, kruchym miąższu. Warto docenić wartości odżywcze cukinii oraz jej walory smakowe. Więcej...

Jedną z najbardziej znanych i polecanych odmian kabaczka jest kabaczek 'Złoty Cepelin'. Roślina ta ma pokrój krzaczasty, o krótkich półsztywnych pędach. Owoce tej odmiany kabaczka są małe, o masie 2-3 kg, wydłużone. Skórka owoców jest jasnozielona, z czasem w miarę dojrzewania żółknąca, o miąższu zielonkawobiałym. Młode owoce 'Złotego Cepelina' nadają się do konserwowania, zachowując po obróbce swój kolor, starsze można dusić, smażyć czy faszerować.

Inną równie polecaną odmianą kabaczka jest kabaczek 'Wanda', który wysoko plonuje i ma silne skłonności do rozkrzewiania się. Owoce tej odmiany kabaczka są jasnozielone, z czasem nabierają żółtej barwy. Doskonale nadają się do duszenia, zapiekania oraz faszerowania.

mgr inż. Joanna Białowąs

Przeczytaj również:

Dynia jadalna - odmiany, uprawa, zbiór i przechowywanieDynia jadalna - odmiany, uprawa, zbiór i przechowywanie
Dynia jadalna określa gatunki i odmiany dyni, nadające się do spożycia. Zobacz jakie odmiany dyni warto uprawiać w ogrodzie, jakie są zasady uprawy dyni, a także kiedy najlepiej przeprowadzić zbiór dyni i jak powinno wyglądać jej przechowywanie aby dynie zebrane w ogrodzie jak najdłużej zachowały swoje walory odżywcze. Więcej...

Melon - właściwości, odmiany, uprawa w Polsce, jak jeśćMelon - właściwości, odmiany, uprawa w Polsce, jak jeść
Melon jest warzywem należącym do rodziny dyniowatych. Warto docenić nie tylko smakowe właściwości melona ale też jego działanie lecznicze i zdrowotne. Zobacz jak wygląda uprawa melona w Polsce, wybierz najlepsze odmiany melonów do Twojego ogródka i poznaj sekret jak jeść melony aby w pełni wydobyć ich walory smakowe. Więcej...

Bakłażan - właściwości odżywcze i uprawa w ogrodzieBakłażan - właściwości odżywcze i uprawa w ogrodzie
Bakłażan jest charakterystycznym warzywem z fioletową skórką i biało-zielonym miąższem. Aczkolwiek niektóre odmiany bakłażanów mogą zaskoczyć swoim wyglądem niejednego ogrodnika! Zobacz jakie właściwości odżywcze kryje w sobie bakłażan oraz jak powinna wyglądać uprawa, by warzywo to zdrowo rosło i zaskakiwało wspaniałym smakiem! Więcej...

Opracowano na podstawie: Orłowski M., Kołota E., Strychacz I., Uprawa warzyw w gruncie, PWRiL, s. 264-265; Orłowski M., Kołota E., Biesiada A., Warzywnictwo, UWP, s. 394-396.