Chwościk buraka - objawy, zwalczanie, czym pryskać
Chwościk buraka to choroba grzybowa atakująca buraki w ciepłe i wilgotne lata. Objawy są widoczne na liściach ale choroba wpływa także na jakość i wielkość zgrubień korzeniowych. Sprawdź, jak wyglądają objawy chwościka buraka i jak rozpoznać tę chorobę. Podpowiadamy najlepsze sposoby na zwalczanie chwościka buraka i wyjaśniamy, które opryski są skuteczne.
Chwościk buraka
Fot. depositphotos
Jakie rośliny atakuje chwościk buraka?
Chwościk buraka (Cercospora beticola) to choroba grzybowa porażająca różne gatunki buraków: buraki ćwikłowe, cukrowe i pastewne. Atakuje też inne rośliny z rodziny szarłatowatych (Amaranthaceae), komosowatych (Chenopodiaceae) i astrowatych (Asteraceae). Sprzyja jej ciepła pogoda, z temperaturą w zakresie 22-30°C i wysoką wilgotnością powietrza. Zarodniki chwościka buraka rozprzestrzeniają się wraz z kroplami deszczu i wiatrem. Grzybnia zimuje na resztkach roślin i w oborniku pochodzącym od zwierząt karmionych porażonymi burakami. Źródłem infekcji mogą być także chwasty, np. mniszek lekarski.
Chwościk buraka - objawy
Objawy chwościka buraka widoczne są zazwyczaj w lipcu i w sierpniu, ale przy sprzyjających warunkach atmosferycznych mogą wystąpić także wcześniej.
Na porażonych liściach pojawiają się koncentryczne, szarobrunatne plamy o wielkości 3-5 mm. Charakterystyczna jest czerwonobrunatna obwódka i srebrzysty środek. Na początku plam jest niewiele, z czasem ich przybywa. Martwa tkanka wykrusza się i w liściach pojawiają się dziury. Przy dużym nasileniu choroby liście żółkną, przedwcześnie zasychają i zamierają. Rośliny słabiej rosną a powierzchnia asymilacyjna liści jest ograniczona. Wpływa to na zmniejszenie zawartości cukru w burakach.
Waga korzeni także jest mniejsza a straty w plonach mogą sięgać 30%. Choroba jest szczególnie niebezpieczna dla siewek i młodych roślin.
Chwościk buraka
Fot. depositphotos
Chwościk buraka - czy można zjeść
Choroba poraża liście buraków ale wpływa również na smak i wygląd korzeni. Zaatakowane liście nie nadają się do konsumpcji. Korzenie roślin porażonych chwościkiem można jeść, jednak ze względu na obniżoną zawartość cukru są mniej smaczne i mniejsze.
Chwościk buraka - zwalczanie ekologiczne
W ochronie przed tą chorobą buraków bardzo ważna jest profilaktyka. Do uprawy najlepiej wybierać zdrowe, zaprawione nasiona i odmiany buraka odporne na chwościka, takie jak: Chrobry, Czerwona Kula, Opolski czy Rywal. Należy przestrzegać zasad płodozmianu i uprawiać buraki w tym samym miejscu po 3-4 latach. Nasiona powinno się wysiewać w zalecanej rozstawie lub przerywać siewki buraków, jeśli rosną zbyt gęsto.
Należy unikać moczenia liści podczas podlewania oraz przenawożenia azotem. Porażone liście trzeba jak najszybciej obrywać i usuwać. Nie wolno ich kompostować, ponieważ patogen może na nich przetrwać przez dłuższy okres czasu. Resztki roślin po zbiorach najlepiej głęboko zakopać lub zaorać.
Chwościk buraka - czym pryskać
Opryski dedykowanymi fungicydami zapobiegawczo przeprowadza się w fazie wschodów, po ukazaniu się liścieni. Zabieg można także przeprowadzić interwencyjnie, po zauważeniu na liściach pierwszych objawów. W uprawie amatorskiej do oprysków polecany jest preparat Scorpion 325 SC.
Przeczytaj również:
- Szkodniki buraka ćwikłowego. Co zjada buraki?
- Burak liściowy, boćwina - właściwości, uprawa, odmiany
- Co sadzić obok buraków?
- Warzywa korzeniowe - charakterystyka, przykłady, lista gatunków i odmian
Opracowano na podstawie:
1. M. Rogowska, J. Sobolewski, Choroby i szkodniki warzyw, Plantpress, Kraków 2018, s. 140-141;
2. J. Nawrocki, Jakie problemy wystąpiły w uprawie warzyw korzeniowych, Hasło Ogrodnicze 12/2006.