kiedy zakada trawnik z siewu?

Bakłażan - właściwości odżywcze i uprawa w ogrodzie

Bakłażan (Solanum melongena), zwany także oberżyną, gruszką miłosną lub psianką podłużną, jest charakterystycznym warzywem z fioletową skórką i biało-zielonym miąższem. Aczkolwiek niektóre odmiany bakłażanów mogą zaskoczyć swoim wyglądem niejednego ogrodnika! Zobacz jakie właściwości odżywcze kryje w sobie bakłażan oraz jak powinna wyglądać uprawa bakłażana w ogrodzie, by warzywo to zdrowo rosło i zaskakiwało wspaniałym smakiem!

bakłażan
Bakłażan, oberżyna (Solanum melongena)
Fot. pixabay.com

Bakłażan - właściwości odżywcze

Bakłażan jest ceniony za właściwości odżywcze, dietetyczne i smakowe. Owoce bakłażana zawierają niewiele kalorii (zaledwie 15-24), a ich skład stanowi w 91,9% woda. Oprócz niej w owocach znajdują się także węglowodany, białka i błonnik pokarmowy. Zawartość tłuszczów w bakłażanie jest niewielka, bo sięga jedynie 0,1%.

Bakłażan zawiera sole mineralne - dużo potasu, wapnia, żelaza, fosforu i magnezu, a mało sodu. To dobrze, bo sodu (pochodzącego z soli kuchennej) w naszej diecie jest zazwyczaj za wiele. Tych innych minerałów może nam zaś brakować. W 100 g świeżych bakłażanów jest około 220 mg potasu, który pokrywa w 10% dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten składnik. Owoce tego warzywa są źródłem witamin z grupy B:B1, B2, PP, B6 i witaminy C.

Warto wiedzieć!
Bakłażan bywa nazywany miłosną gruszką, gdyż w wielu krajach jego owocom przypisuje się moc afrodyzjaku. Tę siłę zawdzięcza wysokiej zawartości minerałów i witamin. Bakłażan może być zatem świetnym daniem na romantyczną kolację :-)

Bakłażan - uprawa w ogrodzie

Na polskim rynku spotyka się odmiany zagraniczne bakłażana, np. 'Black Beauty', 'Moneymaker F1', 'Violetta fi Firenze', ale są też odmiany polskie, jak np. 'Długa Fioletowa F1', 'Długa Purpurowa F1'. Zwykle owoce bakłażana są fioletowe, ale bywają też zielone, żółte, różowe, pomarańczowoczerwone, a nawet białe, jak u odmiany 'Easter Egg'.

Bakłażan ma duże wymagania cieplne (18-30°C), a ponadto jest wrażliwy na niedobór wody. Dobrze plonuje na ciepłych, przewiewnych glebach, zasobnych w próchnicę. W gorące lato bakłażan może rosnąć i dojrzewać w gruncie, choć najlepiej udaje się uprawiany w szklarni lub tunelu foliowym. Od wiosny zaś rozpoczynamy uprawę tego warzywa z rozsady.

Nasiona bakłażana kiełkują wolno, podobnie jest w przypadku wzrostu rozsady. Wysiewamy bakłażan w marcu w mieszkaniu lub ogrzewanej szklarni, a sadzimy do gruntu, gdy temperatura osiągnie co najmniej 15°C (przeważnie jest to przełom maja i czerwca). Przed siewem moczymy nasiona bakłażana w temperaturze 20°C. Zaś wysiewamy od razu do doniczek aby roślin nie pikować, co spowolniło by ich rozwój.

bakłażan
Bakłażan - różne odmiany
Fot. pixabay.com

Chcąc obsadzić 10m², trzeba wysiać około 0,5g nasion, a więc około 50 sztuk. Na grządki rośliny będą sadzone w rozstawie 50-60x40-50 cm.

Przed wysadzeniem rozsady bakłażana na miejsce docelowe, musimy odpowiednio przygotować glebę. Ponieważ warzywo to preferuje zasobną w związki pokarmowe ziemię, należy przekopać ziemię z kompostem lub dobrze przekompostowanym obornikiem. Podczas kwitnienia i owocowania roślin trzeba je obficie podlewać. Dodatkowo warto zasilać bakłażany płynnym nawozem. Możemy sięgnąć zarówno po nawozy mineralne, jak i organiczne, np. biohumus.

Aby uzyskać okazałe owoce bakłażana, ograniczamy ich liczbę na roślinie do pięciu, obrywając wszystkie pojawiające się później pąki kwiatowe.

Owocowanie bakłażanów rozpoczyna się po 70-90 dniach od sadzenia rozsady. Owoce zbieramy, gdy osiągną odpowiednią dla odmiany wielkość, a ich skórka będzie błyszcząca, ponieważ kiedy matowieje, owoce zaczynają gorzknieć. Plony w zależności od odmiany z 10m² grządki wynoszą przeważnie 8-10kg.

Bakłażana często atakują mszyce i stonka ziemniaczana. Nie zapominajmy zatem o stałym kontrolowaniu i obserwacji roślin. W przypadku pojawienia się niechcianych insektów, warto sięgnąć po ekologiczne opryski na mszyce z pokrzyw, mniszka lekarskiego, czy gotowe preparat naturalne, jak np. Emulpar 940 EC. W przypadku pojawienia się stonki, warto natomiast sięgnąć po preparat Spintor 240 SC.

mgr inż. Joanna Białowąs

Przeczytaj również:

7 egzotycznych warzyw, które warto mieć w ogrodzie!
Egzotyczne warzywa zaskakują swoim smakiem i wyglądem. Wiele z nich posiada też cenne właściwości odżywcze i zdrowotne. A skoro przynajmniej niektóre z tych ciekawych egzotycznych warzyw dobrze znoszą nasze warunki klimatyczne, dlaczego nie spróbować ich uprawy? Poznaj 7 egzotycznych warzyw, które warto mieć w ogrodzie! Więcej.../span>

Melon - właściwości, odmiany, uprawa w Polsce, jak jeśćMelon - właściwości, odmiany, uprawa w Polsce, jak jeść
Melon jest warzywem należącym do rodziny dyniowatych. Warto docenić nie tylko smakowe właściwości melona ale też jego działanie lecznicze i zdrowotne. Zobacz jak wygląda uprawa melona w Polsce, wybierz najlepsze odmiany melonów do Twojego ogródka i poznaj sekret jak jeść melony aby w pełni wydobyć ich walory smakowe. Więcej...

Arbuz, kawon - uprawa w Polsce i odmiany
Arbuz lub inaczej kawon to obowiązkowy letni owoc. Jego soczysty i słodki miąższ jest niezastąpiony w upały. Przekonaj się sam, że każdy może mieć własne arbuzy w ogrodzie. Uprawa arbuza nie jest wcale trudna, jeżeli pamięta się o kilku ważnych zasadach. Oto wszystkie najważniejsze informacje o uprawie arbuza oraz sekret - czy arbuza można uprawiać w doniczce? Więcej...

Opracowano na podstawie: Dobrakowska-Kopecka Z., Warzywa i zioła z mojego ogródka, PWRiL, s. 133; Foley C., Uprawiamy działkę, Wydawnictwo Klub Dla Ciebie, s. 154.