Zioła dwuletnie

Arcydzięgiel litwor Angelica archangelica
opis: duża roślina (do 250 cm wysokości) dwuletnia o złożonych liściach i kwiatach zebranych w baldachy,
zbiór i zastosowanie: wiosną i latem zbiera się świeże liście, a ogonki liściowe kandyzuje (mogą służyć do dekoracji deserów), baldachy zbieramy latem w miarę dojrzewania nasion, suszone korzenie są używane jako przyprawa do ryb, sałat i sosów,
uprawa: wysiew nasiona na rozsadniku lub wprost do gruntu w sierpniu, wysadzanie do gruntu od września do października,

Kminek zwyczajny Carum carvi
opis: roślina o pierzastych liściach i drobnych białych kwiatach zebranych w baldachy, pojawiających się w drugim roku uprawy, osiąga wysokość do 120 cm,
zbiór i zastosowanie: zbiera się młode liście lub baldachy z dojrzałymi nasionami (w drugim roku uprawy), liście można dodawać do zup i sałatek, nasiona (znane z tego, że ułatwiają trawienie) w całości lub zmielone dodaje się do potraw mięsnych i warzywnych (są doskonałe jako dodatek do kapusty i do buraków ćwikłowych, a także do serów i pieczywa),
uprawa: wysiew nasion do gruntu na przełomie marca i kwietnia,

Kozłek lekarski Valeriana officinalis
opis: roślina dwuletnia o właściwościach, uprawiana dla korzeni znanych z właściwości leczniczych,
zbiór i zastosowanie: korzenie rośliny są doskonałą przyprawą podnoszącą smak zup i gulaszu, wywar i nalewki z korzeni mają właściwości uspokajające i przeciwbólowe,
uprawa: nasiona wysiewamy w sierpniu na rozsadniku, na miejsce stałe rozsadę wysadzamy we wrześniu,

Pietruszka zwyczajna Petroselium crispum
opis: roślina dwuletnia, w drugim roku uprawy zakwitają drobne, zielono-żółte kwiatki zebrane w baldachy, pietruszka stanowi bogate źródło witaminy C,
zbiór i zastosowanie: liście zbiera się w pierwszym roku do użytku bezpośredniego lub mrożenia, stanowi doskonały dodatek do wielu potraw, min. zup, nie należy jej jednak gotować, dlatego też dodajemy ją tuż przed podaniem na stół,
uprawa: nasiona wysiewamy stopniowo od wczesnej wiosny do pełni lata na głębokości nie większej niż 1 cm, zakiełkują dopiero po 2 do 3 tygodniach (można spróbować przyspieszyć wzrost mocząc nasiona przez noc przed siewem lub polewając je po wysiewie gorącą wodą), pietruszka najlepiej udaje się na lekko wilgotnej glebie, zasobnej w próchnicę i dość przepuszczalnej, jeśli okryjemy ją przed nastaniem mrozów, będziemy mogli zbierać pietruszkę aż do zimy,
Więcej: Pietruszka naciowa - właściwości, odmiany, uprawa

Zobacz również: zioła jednoroczne oraz zioła wieloletnie