Zioła jednoroczne

Bazylia pospolita Ocinum basilicum
opis: roślina jednoroczna o owalnych, ząbkowanych liściach, osiągająca wysokość 30 do 50 cm, wymaga stanowisk ciepłych (dobrze rośnie w pojemnikach lub na słonecznych parapetach),
zbiór i zastosowanie: młode liście zbiera się latem, nadają się do mrożenia i suszenia, dodaje je się do sałatek, sosów, białego sera, potraw z mięsa i warzyw,
uprawa: od marca do kwietnia nasiona wysiewa się do płytkich pojemników w domu lub w ciepłym inspekcie, wysadzanie do gruntu w drugiej połowie maja, wymaga gleby pulchnej i zasobnej w składniki pokarmowe, oraz regularnego nawadniania (przy podlewaniu nie należy moczyć roślin !),
Więcej: bazylia pospolita - uprawa i zastosowanie

Cząber ogrodowy Satureja hortensis
opis: roślina jednoroczna osiągająca od 30 do 40 cm wysokości, kwitnie na niebiesko, jasnoczerwono lub biało, znana z pozytywnego wpływu na układ pokarmowy (pobudza apetyt, likwiduje niestrawność i wzdęcia),
zbiór i zastosowanie: świeże lub suszone ziele o pieprzowym posmaku i mocno korzennym zapachu jest wykorzystywane jako przyprawa do potraw z fasoli i grochu, do zup, tłustych mięs i sosów,
uprawa: nasiona wysiewamy do pojemników od kwietnia do początku maja, przykrywając ziemią bardzo płytko, od końca maja do czerwca rozsadę wysadza się do gruntu na stanowiska słoneczne i gleby dobrze spulchnione,

Kolendra siewna Cariandrum sativum
opis: roślina o powcinanych liściach i drobnych białych lub różowawych kwiatach, osiąga wysokość od 40 do 70 cm, wydziela dość nieprzyjemny zapach,
zbiór i zastosowanie: zbiera się młode liście i używa świeże lub mrozi, baldachy zbiera się w miarę dojrzewania nasion, dolne liście mogą być dodatkiem do curry, sosów i sałatek, nasiona o słodkim, korzennym aromacie używa się do wypieków, ciast, sosów i kiełbas,
uprawa: nasiona siejemy wiosną, kiełkują po okolo 2 tygodniach, roślina rośnie dość wolno, zbiory są zatem możliwe dopiero późnym latem, wymaga stanowisk słonecznych i pulchnej gleby, dobrze jest jeśli gleba zawiera nieco wapna,

Koper ogrodowy Anethum graveolens
opis: roślina osiągająca do 60 cm wzrostu, o pierzastych liściach i żółtozielonych kwiatach zebranych w baldachy,
zbiór i zastosowanie: liście zbiera się wiosną lub latem przed kwitnieniem, a nasiona latem, gdy już dojrzeją, liści nie należy suszyć, gdyż tracą wtedy aromat, pokrojone liście można natomiast zamrozić, przede wszystkim jednak stosuje się je bezpośrednio po zebraniu, koper jest klasycznym dodatkiem do ogórków, ziemniaków i dań rybnych,
uprawa: nasiona wysiewamy wiosną wprost do gruntu i w miarę potrzeb możemy je dosiewać przez całe lato, koper wymaga słonecznego i osłoniętego od wiatru stanowiska, lubi glebę wilgotną, nie znosi jednak stałego zawilgocenia,
Więcej: Koper ogrodowy - właściwości, uprawa, odmiany, choroby

Majeranek ogrodowy Origanum majorana
opis: uprawiany jako roślina jednoroczna lub dwuletnia, o silnym zapachu, wyrasta na wysokość od 30 do 50 cm,
zbiór i zastosowanie: świeże lub suszone liście stanowią cenną przyprawę do wędlin, pieczeni, flaków, zup, a także dodatek do farszu, napar stosuje się przy przeziębieniach,
uprawa: nasiona wysiewamy od połowy marca do ciepłego inspektu lub pojemników w pomieszczeniu, do gruntu wysadzamy w maju, po zimnych ogrodnikach można także wysiewać wprost do gruntu, wymaga stanowisk słonecznych, osłoniętych od wiatru, oraz niezbyt suchej, pulchnej i bogatej w składniki odżywcze gleby, ponieważ rośnie dość wolno, warto go na zimę przesadzić do doniczki i przezimować w domu,

Ogórecznik lekarski Borago officinalis
opis: roślina jednoroczna o szybkim wzroście, kwitnąca na niebiesko, różowo lub biało,
zbiór i zastosowanie: drobno posiekane młode liście są doskonała przyprawą do sałatek, zup grochowych i fasolowych, dań rybnych, białych sosów, a także dodatkiem przy konserwowaniu ogórków, posiada także właściwości lecznicze (obniża poziom cholesterolu i działa przeciwzapalnie),
uprawa: nasiona wysiewamy bezpośrednio do gruntu wczesną wiosną, później rozsiewa się samoistnie, wymaga stanowisk słonecznych i suchych, gleba nie musi być zasobna w składniki odżywcze,

Rumianek pospolity Matricaria chamomilla
opis: popularna roślina lecznicza o wzniesionej i rozgałęzionej łodydze, osiągająca wysokość do 50 cm, kwiaty o białych płatkach i żółtych środkach, zebrane w koszyczki, wydzielają aromatyczny zapach, kwitnie od maja do września,
zbiór i zastosowanie: koszyczki kwiatowe zbiera się stopniowo przez całe lato, w miarę zakwitania, a następnie suszy, sporządza się z nich napary, nalewki i wyciągi alkoholowe mające działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i uspakajające, przez co są szeroko stosowane w leczeniu wielu dolegliwości, preparaty z rumianku mają również zastosowanie w ochronie roślin na działce,
uprawa: nasiona wysiewamy wczesną wiosną wprost do gruntu, rumianek wymaga ziemi lekkiej, zasobnej w wapń i umiarkowanie wilgotnej,
Więcej: rumianek pospolity - uprawa, zastosowanie, właściwości lecznicze

Rzeżucha, Pieprzyca siewna Lepidium sativum
opis: łatwa w uprawie roślina o bardzo szybkim wzroście, wydzielająca silny zapach, jest bardzo bogata w witaminę C,
zbiór i zastosowanie: zbieramy gdy roślina osiągnie wysokość kilkunastu centymetrów, gdyż najlepiej smakuje bardzo młoda, rzeżucha może stanowić urozmaicenie sałatek, wybornie smakuje na chlebie posmarowanym masłem, warto jej garść dodać do zupy jarzynowej tuż przed podaniem,
uprawa: siejemy ją na wilgotnej glebie, rozwija się szybko i zadowala nawet cieniutką warstwą ziemi, dosiewać można przez cały rok, wymaga stanowisk lekko zacienionych i dużo wody, doskonała do pędzenia na niezbyt słonecznym parapecie w niewielkiej doniczce,

Trybula ogrodowa Anthriscus cerefolium
opis: roślina roczna o szybkim wzroście, łatwa w uprawie i szybko rozsiewająca się, jej jasnozielone, wiotkie liście, przypominają delikatną, koronkową paproć, drobne białe kwiaty zebrane w szczytowe baldachy, może osiągać ponad 50 cm wysokości, wydziela charakterystyczny, lekko anyżkowy zapach,
zbiór i zastosowanie: zbiory można rozpocząć w niecałe 2 miesiące od siewu, gdy liście osiągną około 10 cm długości, w kuchni stosujemy świeże liście, możemy je także zamrażać (nie suszymy, gdyż tracą wtedy swój aromat), posiekane liście mogą stanowić przyprawę do twarogu, omletów, sosów ziołowych, sałatek i surówek z warzyw, świeży sok albo napar (60 g ziela na 1 litr wody) poleca się do obmywania twarzy jako środek przeciwzmarszczkowy, pomagający zachować elastyczność skóry,
uprawa: możemy wysiewać od końca marca do sierpnia, ponieważ najlepiej smakuje świeża, warto dosiewać ją sukcesywnie, roślina nie ma wysokich wymagań glebowych, nie znosi jednak suszy, a na zbyt nasłonecznionym stanowisku szybko tworzy pędy kwiatostanowe, dlatego lepsze będą miejsca lekko zacienione, nadaje się również do uprawy w doniczkach i skrzynkach balkonowych, pędy kwiatostanowe należy szybko usuwać, gdy tylko zaczną się ukazywać, hamują one bowiem rozwój liści, a po kwitnieniu i utworzeniu nasion roślina szybko obumiera, co gorsza łatwo się rozsiewa i jeśli do tego dopuścimy, szybko może stać się plagą w naszym ogrodzie,
Więcej: Trybula ogrodowa - właściwości, uprawa, zastosowanie

Zobacz również: zioła dwuletnie oraz zioła wieloletnie