Susze z warzyw

Podczas wykopywania i składania aromatycznych warzyw zielonych do przechowania na zimę, warto oddzielić młode środkowe liście pietruszki i selera, umyć je i osuszyć z wody. Następnie ostrym nożem, każde warzywo oddzielnie, drobno kroimy i rozsypujemy cienką warstwą na papierze, a następnie podsuszamy. Ususzone liście wkładamy do słoików i szczelnie zamykamy. Przyprawy uzyskane w ten sposób dodawane do potraw - nawet w niewielkich ilościach - ogromnie podnoszą ich smak i wygląd.

W podobny sposób można ususzyć drobny szczypiorek, który w postaci suszu doskonale nadaje się do zimowej jajecznicy, ziemniaczanej sałatki, majonezu lub odsmażanych ziemniaków.

Warzywa aromatyczne

Mniej dorodne korzenie selera lub pietruszki oczyszczamy z ziemi, dokładnie myjemy, a następnie cienko oskrobujemy i ponownie myjemy. Ostrym nożem kroimy na plasterki nieco cieńsze niż 0,5 cm i na krótko zanurzamy we wrzącej wodzie. Na koniec odcedzamy.

Można rozłożyć na blachach wyłożonych tekturą falistą lub pojedyńczą warstwą równo przyciętej słomy. Suszymy w lekko nagrzanym piekarniku.

Można również nawlec bardzo luźno pokrajane kawałki na nitkę i suszyć zawieszone. Susz składa się do słojów, gdy przy rozcieraniu w palcach nie wydziela już wody, ale jeszcze nie łamie się.

Czosnek

Jeżeli podczas zbiorów okaże się, że nie każdy posadzony wiosną czosnek zawiązał dorodne główki, można wówczas wykopany czosnek oczyścić z zewnętrznych liści, umyć, osączyć z wody. Białą część rośliny drobno pokrajać i ususzyć, wsypać do szczelnie zamykanych słoików. Tak przygotowany czosnek, podobnie jak świeży, można wykorzystać do mięsa, żuru czy grochówki. Dajemy po szczypcie suszu.