Rzodkiewka - uprawa i odmiany

Uprawa

Rzodkiewka (Raphanus Sativus) wyróżnia się bardzo małą wartością kaloryczną przy jednoczesnym bogactwie w składniki odżywcze - witamicę C i witaminy z grupy B, oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor i żelazo.

Rzodkiewkę można wysiewać do gruntu od wczesnej wiosny do końca okresu wegetacji. Wymaga stanowisk nasłonecznionych, gleb lekkich, zasobnych, przepuszczalnych, o niskiej zawartości azotu. Zalecana rozstawa dla uprawy rzodkiewki wynosi od 10 do 20 cm między rzędami i od 2 do 4 cm w rzędach. Rzodkiewkę należy podlewać regularnie ale niezbyt obficie. Nieregularne podlewanie może spowodować pękanie korzeni, zaś zbyt obfite - przerost liści kosztem rozwoju korzeni.

» zamów nasiona (oferta Sadowniczy.pl) sprawdziliśmy, polecamy !

Zbiory będą możliwe po okresie od 3 do 4 tygodni od siewu. Rzodkiewki pozostawione w gruncie zbyt długo mogą parcieć, dlatego lepiej je zbierać gdy tylko dojrzeją.

Polecane odmiany

'Carmen' Rzodkiewka "Carmen"
Odmiana "Carmen" (fot. z lewej) nadaje się do całorocznej uprawy gruntowej. Jest bardzo plenna. Wymaga stanowisk bardzo dobrze nasłonecznionych. Długość okresu wegetacji wynosi około 35 dni. Korzenie przybierają barwę karminowoczerwoną. 'Fiesta'Miąższ matowobiały, niekiedy z różowym przebarwieniem. Smak łagodny. Zaletą tej odmiany jest odporność na pękanie i parcenie.

Rzodkiewka "Fiesta"
Odmiana wczesna. Nadaje się do uprawy pod osłonami (wysiew od lutego) i w polu (od marca do maja lub od sierpnia do września). Zgrubienia korzeniowe są okrągłe, karminowo-czerwone. Miąższ delikatny o zwartej konsystencji, smaczny (fot. z prawej).

'Krakowianka' Rzodkiewka "Krakowianka"
Okres wegetacji "Krakowianki" (fot. na lewo) wynosi od 33 do 37 dni. Korzenie przybierają barwę czerwoną z białymi końcami. Odmiana odporna na parcenie i wcześniejsze wybijanie w pędy kwiatostanowe.

Rzodkiewka "Mila"
Odmiana o silnym wzroście. Zbiory są możliwe już po 3 tygodniach od siewu. Korzenie przybierają kształt cylindryczny, barwę biało-czerwoną i osiągają do 5,5 cm długości. Smak łagodny. Odmiana odporna na parcenie.

'Opolanka' Rzodkiewka "Opolanka"
Odmiana wczesna, bardzo plenna. Nadaje się do uprawy w gruncie i pod osłonami, zarówno wiosną jak i jesienią. Nie znosi zacienienia. Zgrubienia długocylindryczne, barwy szkarłatnej. Miąższ szklistobiały.


'Rowa' Rzodkiewka "Rowa"
Nadaje sie do uprawy w szklarniach, tunelach (wysiew od lutego) i w gruncie. Wymaga dobrego nasłonecznienia. Okres wegetacji od 28 do 32 dni. Korzenie średniej wielkości, kształtu kulistego, barwy czerwonej. Miąższ biały, delikatny o łagodnym smaku (fot. z lewej).

Rzodkiewka "Silesia"
Odmiana do uprawy pod osłonami na zbiór późnojesienny (wysiew sierpień do wrzesień) i wiosenny (wysiew od lutego), oraz do uprawy w gruncie (wysiew od marca do maja). Nie znosi zacienienia. Okres wegetacji wynosi około 20 dni. Korzenie wydłużone, walcowate, tępo zakończone, o długości do 4,5 cm. Przybierają barwę karminową. Miąższ delikatny w smaku i soczysty. Odmiana odporna na parcenie.

'Sopel Lodu' Rzodkiewka "Sopel Lodu"
Odmiana późna o okreswie wegetacji 40 do 60 dni. Korzenie wydłużone, barwy białej. Osiągają długość do 12 cm. Miąższ biały, szklisty, ostry w smaku (fot. z prawej).

Rzodkiewka "Warta"
Odmiana do uprawy pod osłonami na zbiór późnojesienny do wiosennego, oraz do wiosennej uprawy w gruncie. Zgrubienia korzeniowe kształtu cylindrycznego, barwy szkarłatno-czerwonej z białym końcem. Miąższ biały, soczysty, delikatny w smaku. Odporna na parcenie.

» zamów nasiona (oferta Sadowniczy.pl) sprawdziliśmy, polecamy !

Ciekawe odmiany dla szukających urozmaicenia

Rzodkiew "Redhart"
Jest unikalną odmianą, której pochodzenie wywodzi się z Chin. Zgrubienia korzeniowe kuliste, o wielkości piłki tenisowej. Wewnętrzny miąższ jest czerwony o chrupiącym lekko orzechowym smaku. Zewnętrzny ma barwę białą i jest zdecydowanie ostrzejszy. Rzodkiew idealna na sałatki. Wysiew od czerwca do sierpnia. Zbiór przypada od września do listopada.
» zamów nasiona rzodkwi "Redhart" (oferta Gadar.pl) sprawdziliśmy, polecamy!

Opracowano na podstawie: Wielka Encyklopedia Ogrodnictwa, Muza, Warszawa 1994, s. 356 - 357 oraz B. Frąszczak, Warzywa na nowalijki, Dzialkowiec, nr 2/2004, s. 50, a także materiałów informacyjnych producentów.