Rukola - uprawa, właściwości, zastosowanie

Rukola, której pełna nazwa to rokietta siewna, jest rośliną jednoroczną z rodziny kapustowatych, pochodzącą z rejonów śródziemnomorskich. Liście rukoli mają charakterystyczny, lekko ostry posmak. Są doskonałym dodatkiem do wielu dań i sałatek. Zobacz jak wygląda uprawa rukoli, kiedy wysiewać nasiona rukoli oraz jak przeprowadzić zbiór liści aby wydobyć z nich najwięcej aromatu. Podpowiadamy też jak przechowywać i jak jeść rukolę oraz jakie są właściwości rukoli i jej zastosowanie w kuchni.

rukola
Rukola - uprawa rukoli jest łatwa, a jej liście mają cenne właściwości smakowe

Rukola - właściwości i zastosowanie

Podstawowym surowcem nadającym się do spożycia są młode liście rukoli zbierane zanim jeszcze pojawi się pęd kwiatostanowy. Ich lekko piekący smak i bogaty bukiet aromatów z lekkim posmakiem orzechowym sprawił właśnie, że rukola ma szerokie zastosowanie kulinarne, będąc niezastąpionym składnikiem potraw przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej. Młode rośliny tworzą niewielkie rozetki wzniesionych ciemnozielonych listków, by po kilku tygodniach intensywnego wzrostu wytworzyć osiągający 50 - 60 centymetrów pęd kwiatostanowy z licznymi kremowymi kwiatami przypominającymi wyglądem kwiaty starej, dobrej rzodkiewki. Po zapyleniu tworzą się łuszczyny zawierające bogate w tłuszcze nasiona, które również zaczynają być coraz powszechniej wykorzystywane w celach kulinarnych, poszerzając możliwości zastosowania rukoli.

Smakowe właściwości rukoli warto wykorzystać podczas przygotowywania wielu popularnych potraw. Liście rukoli zawierają dużo witaminy C, spore ilości cynku i żelaza, a także blisko 20% białka roślinnego. Smakują najlepiej na surowo jako dodatek do różnego rodzaju sałatek, aromatyczna ozdoba na kanapki oraz urozmaicenie farszu zapiekanek. Sprawdzają się również znakomicie jako aromatyczny dodatek do kefirów, past twarogowych, a także jajecznicy.

Liście i dojrzałe nasiona rukoli znajdują zastosowanie jako składnik mieszanek do aromatyzowania oliwy, a po drobnym pocięciu tworzą z orzechami pinii i olejem roślinnym wyborny sos pesto. W krajach Dalekiego Wschodu z nasion rukolii produkuje się aromatyczny olej do konserwowania przetworów warzywnych, zaś świeże nasiona mają zastosowanie podczas przyrządzania popularnych w tych regionach dań wegetariańskich.

Osobiście wolę bardziej zdecydowane smaki więc zbieram liście rukoli również po ukazaniu się pędu kwiatostanowego oraz w trakcie kwitnienia. Przypominają wtedy smakiem ostre, piekące rzodkiewki z charakterystycznym, silniejszym nawet niż u młodych liści, posmakiem. Nadają się wtedy doskonale jako dodatek do potraw z pomidorów, cukinii oraz papryki, podkreślając zdecydowanie ich smak.

Warzywa na balkonieWarzywa na balkonie - uprawa krok po kroku
Uprawa warzyw na balkonie to doskonałe rozwiązanie dla mieszkańców miast, którzy nie posiadają własnego ogrodu. Uprawiając warzywa na balkonie mamy pod ręką nieco świeżej i ekologicznej żywności, o znanym pochodzeniu. Coraz popularniejsze stają się także mniej znane, ciekawe warzywa, mogące na balkonach pełnić funkcje ozdobne. Zobacz jakie warzywa na balkon wybrać oraz jak przebiega uprawa warzyw na balkonie krok po kroku. Więcej...

Rukola - uprawa w domu i na działce

Stanowisko uprawy, wymagania rukoli
Na działce najlepsze stanowisko do uprawy rukoli to lekko ocienione, ciepłe miejsce z żyzną, przepuszczalną glebą, najlepiej o odczynie zbliżonym do obojętnego. Bardzo ważne jest regularne podlewanie, gdyż przy suszy liście rukoli mocno gorzknieją. Ze względu na krótki okres wegetacyjny, rukola doskonale nadaje się do uprawy jako przedplon lub poplon. Pamiętajmy jednak aby nie uprawiać rukoli po warzywach kapustnych, ponieważ należy ona do tej samej rodziny, a co za tym idzie jest podatna na te same choroby i szkodniki.

Bardzo dobrze udaje się też uprawa rukoli w domu, najlepiej w doniczce na balkonie. Już po kilkunastu dniach od wysiewu można zrywać pierwsze świeże listki. Do doniczek rukolę siejemy do zwykłej, uniwersalnej ziemi i pamiętamy o regularnym podlewaniu. Rukola jako roślina doniczkowa na balkon lub taras jest bardzo łatwa w uprawie i szczególnie ją polecam miłośnikom świeżych sałat i ziół.

zioła w domu - uprawa ziół w doniczkachZioła w domu - uprawa w doniczkach, jak sadzić, kiedy siać
Zioła w domu, uprawiane w doniczkach, to doskonały sposób aby świeże zioła mieć zawsze pod ręką. Szczególnie jeśli doniczki z ziołami ustawimy na parapecie w kuchni. Wówczas w każdej chwili można je dodać do potraw i cieszyć się ich smakiem i aromatem. Zobacz jak uprawiać zioła w domu, kiedy siać i sadzić zioła w doniczkach oraz które gatunki ziół są najlepsze do uprawy w doniczkach. Więcej...

Kiedy siać nasiona rukoli
Nasiona rukoli można wysiewać od końca marca aż do września, w odstępach dwu do trzytygodniowych, aby mieć przez cały sezon świeże, młode liście (rukola szybko wybija w pędy kwiatostanowe, szczególnie gdy ma zbyt wiele słońca). Sposób wysiewu jest taki sam jak przy rzodkiewce. Kiedy rośliny wytworzą po 3 - 4 liście właściwe, możemy dokonać przerywki, zostawiając pojedyncze rozetki co 6 cm. Wyrwane sadzonki z powodzeniem można wykorzystać w kuchni jako dodatek np. do kanapek. W przypadku uprawy rukoli w doniczkach, w celu uniknięcia konieczności przerywki, nasiona możemy wysiać od razu w odstęach co 6 cm.

Zbiór i przechowywanie rukoli
Kiedy roślinki wyrosną do ok. 12 cm, możemy przeprowadzić zbiory. Zbiór rukoli wykonuje się jednokrotnie przez wyrwanie całych rozetek lub kilkakrotnie obrywając zewnętrzne listki co 4-5 dni. Zebrane listki rukoli możemy wykorzystać od razu w kuchni lub przechowywać zawinięte w folię spożywczą przez dwa dni na dolnej półce lodówki.

Rukola - problemy w uprawie
Rukola zwykle nie choruje, ale bardzo często pada ofiarą pchełek ziemnych, które silnie dziurawią jej liście bardzo osłabiając w ten sposób wzrost roślin, a w skrajnych przypadkach powodując nawet ich zasychanie. By ochronić rośliny przed atakami tych szkodników możemy zastosować szczelne okrycie z białej włókniny obsypanej po obu stronach ziemią, tak by owady nie dostały się pod osłonę.

Zimowanie rukoli
Jeśli planujemy zostawienie roślin na grządce przez zimę, to nasiona rukoli wysiewamy późno, bo dopiero w październiku. Po wystąpieniu pierwszych silniejszych mrozów dokładnie okrywamy zimową uprawę rukoli lekkim, przepuszczającym powietrze materiałem. Tak zabezpieczone rośliny dadzą duży kwietniowy plon liści o wysokich wartościach odżywczych.

Zachęcam wszystkich do uprawy rukoli na działce lub w domu, bo przecież nie trzeba wcale jechać do Grecji, by poczuć śródziemnomorskie klimaty!

Gwidon

Przeczytaj również:

zbiór i przechowywanie ziółZbiór i przechowywanie ziół
Lato to znakomity czas na uzupełnienie zapasów zielarskich w naszych apteczkach i spiżarniach. Dzięki ciepłej i słonecznej pogodzie, właśnie teraz wiele ziół osiąga najsilniejszy aromat, związany z obecnością w liściach, łodygach, nasionach lub korzeniach ogromnej ilości związków organicznych, a także olejków aromatycznych. Zobacz jak przeprowadzić zbiór ziół oraz jak suszyć i przechowywać zebrane zioła aby zachować jak najwięcej ich aromatu. Więcej...

bazyliaBazylia pospolita - uprawa i zastosowanie
Bazylia pospolita to jedno z najpowszechniej używanych ziół o bardzo aromatycznych liściach. Roślina jest dość łatwa w uprawie i doskonale nadaje się nie tylko do ogrodu ale też i do uprawy doniczkowej w mieszkaniu. Mając bazylię pod ręką w kuchni będziemy ją wykorzystywać jako dodatek do potraw i sosów, do sałatek, ryb oraz mięs, szczególnie tych grillowanych. Oto jak pielęgnować bazylię aby jak najdłużej zrywać jej aromatyczne listki. Więcej...

Rozmaryn lekarski - właściwości, uprawa w ogrodzieRozmaryn lekarski - właściwości, uprawa w ogrodzie
Rozmaryn lekarski to jedno z najbardziej popularnych ziół śródziemnomorskich stosowanych w kuchni oraz w lecznictwie, jeden z najważniejszych składników aromatycznej mieszanki ziół prowansalskich. Ze względu na jego szeroki wachlarz właściwości warto jest uprawiać rozmaryn w ogrodzie lub choćby doniczce na parapecie. Zobacz jak wygląda uprawa rozmarynu oraz jakie są właściwości i możliwości wykorzystania tego zioła. Więcej...