Stihl Cash Back

Jesienny zbiór warzyw. Kiedy zbierać i jak przechowywać?

Niemal w każdym ogrodzie znajduje się grządka warzywna, gdyż wielu z nas jest zwolennikami własnych upraw. Zwykle jednak nasiona ulubionych buraków, marchwi czy pietruszki wysiewamy w nadmiarze i w ciągu sezonu nie jesteśmy w stanie wszystkiego przejeść, warto zatem spróbować przechować warzywa przez zimę. Własne warzywa zwykle są zdrowsze od sklepowych, gdyż rzadko bywają opryskiwane chemią, a dodatkowo pozwalają podreperować domowy budżet. Zobacz jak przeprowadzić jesienny zbiór warzyw z przeznaczeniem do przechowywania.

jesienny zbiór warzyw
Jesienny zbiór warzyw

Jakie warzywa ze zbioru jesiennego można przechowywać?

Właściwe przechowanie warzyw przez zimę zależy od kilku czynników. Pierwszym i najważniejszym jest ich zdrowotność - warzywa przeznaczone do przechowywania nie mogą być porażone przez choroby ani szkodniki.

Przykładem może być marchew z objawami żerowania połyśnicy marchwianki (na korzeniach widoczne wyżarte korytarze) podczas przechowywania będzie gnić i pleśnieć. Dlatego do przechowywania wybierajmy tylko zdrowe i nieuszkodzone warzywa ze zbioru jesiennego.

Drugą bardzo ważną sprawą jest dobór odmiany - należy pamiętać, aby do przechowywania wybierać te odmiany warzyw, które są do tego przeznaczone, tzn. cechują się długą trwałością i tym samym dobrze się przechowują. Informacje na ten temat zwykle znajdują się na torebce z nasionami. Do przechowywania nie nadają się również odmiany wczesne (choć w przypadku buraków nie ma to większego znaczenia). Pamiętajcie też, że obfite nawożenie gleby, zwłaszcza w azot, może się przyczynić do gorszego przechowywania niektórych warzyw, powodując ich szybkie gnicie, dlatego nawozić - zwłaszcza późnym latem - należy ostrożnie. Najlepszym przykładem są ogórki, które, gdy są przenawożone azotem, nie dają się ukisić tylko gniją.

jesienny zbiór warzyw
1. Marchew do przechowywania wykopujemy w pogodny, słoneczny dzień
2. Nać ukręcamy lub odcinamy nożem
3. Wykopane warzywa układamy w skrzynkach
4. Przechowujemy je w piwnicy w skrzynkach z piaskiem

Kiedy zbierać warzywa do przechowywania?

Warzywa przeznaczone do przechowywania powinny być wykopywane późną jesienią w dzień słoneczny. Po wykopaniu należy układać je w skrzynkach, a potem na kilka tygodni przenieść do chłodnego pomieszczenia. Tym chłodnym pomieszczeniem do momentu silnych mrozów może być nieogrzewana altana lub garaż, ale ze względu na spaliny samochodowe nie jest on zalecany. W momencie, gdy zapowiadane są spadki temperatur, skrzynki ze zbiorami przenieśmy do pomieszczeń zabezpieczonych od mrozu. Najlepiej plony umieścić w temperaturze 0 - 5°C, wyższa temperatura powoduje wysychanie warzyw i wznawia ich wzrost. Korzenie pietruszki warto przesypać piaskiem, aby nadmiernie nie wyschły.

Przechowywanie warzyw w kopcu

Jeżeli jednak mamy sporo warzyw, takich jak ziemniaki, marchew, pietruszka, seler czy buraki, to możemy przechować je w kopcach. Kopiec wygląda następująco: ma głębokość 60 cm, szerokość 50 cm, a warzywa w takim kopcu są przysypane piaskiem; następnie na górną warstwę sypie się ziemię (10 - 15cm), warstwę słomy (20 - 30 cm), znów ziemię (12 - 20 cm) i znów grubą warstwę słomy (w przypadku silnych mrozów). Taka okrywa powoduje, iż kopiec nie przemarza.

przechowywanie warzyw w kopcu
Przechowywanie warzyw w kopcu

Warto jednak, abyście wiedzieli, że nie od razu przykrywamy kopiec tak grubo, albowiem na początku wystarczy tylko warstwa ziemi. Temperaturę w kopcu należy kontrolować i gdy wyniesie ona 1 - 3°C, należy stopniowo nakładać kolejne warstwy. Przysypanie warzyw od razu grubą warstwą spowoduje, iż zaparują się i zaczną gnić. Kopiec możecie założyć w miejscu, gdzie gleba jest piaszczysta i przepuszczalna, a woda gruntowa jest na głębokości poniżej 50 cm. Po bokach kopca kopie się rowek do odwadniania.

Ze względu na wysoką wilgotność, jaka panuje w kopcach, nie nadają się one do przechowywania cebuli. To warzywo najlepiej magazynować w skrzyniach w piwnicy lub na strychu.

Co robić z niedojrzałymi pomidorami?

Jedynym wyjątkiem wśród warzyw, które przechowuje się najkrócej i w wyższej temperaturze (10-15°C), są pomidory. Przed pierwszymi przymrozkami możemy zerwać z krzaków "zapalone" (lekko wybarwione), a także zielone, w pełni wykształcone owoce. Należy je ułożyć w skrzynkach i przenieść do ciemnego pomieszczenia.

przechowywanie pomidorów
Przechowywanie pomidorów

Po kilku tygodniach zielone pomidory powinny dojrzeć. Jeżeli jednak pojawiła się zaraza ziemniaka na pomidorach, to pozornie zdrowe "zapalone" pomidory zgniją podczas przechowywania, a więc nie warto ich zrywać.

Tomasz Trelka

Przeczytaj również: