Nawozy zielone - kiedy siać, jakie rośliny na zielony nawóz

Nawozy zielone pełnią ważną rolę w rolnictwie ekologicznym, a amatorsko powinniśmy je stosować głównie w uprawie warzyw na działce. Wysiewając rośliny na zielony nawóz w naturalny sposób poprawiamy strukturę i żyzność gleby w ogrodzie. Zobacz kiedy wysiewać nawozy zielone, jakie są najlepsze rośliny na zielony nawóz oraz kiedy je ścinać i przekopywać z glebą.

Nawozy zielone
Nawozy zielone

Nawozy zielone - korzyści

Coraz częściej właściciele działek powracają do stosowania nieco już zapomnianych zabiegów uprawowych, które mają za zadanie podniesienie żyzności gleb przy jednoczesnym zachowaniu ogromnej różnorodności mikroorganizmów je zamieszkujących. Jedną z najlepszych metod utrzymania uprawianych gleb w dobrej strukturze jest wysiewanie roślin z przeznaczeniem na nawozy zielone.

Uprawa roślin na nawozy zielone pozwala dostarczyć glebie dużej porcji materii organicznej przekształcanej stopniowo w próchnicę. Resztki roślin przeznaczonych na zielony nawóz rozkładają się w przeciągu dwóch sezonów, dzięki czemu gleba zostanie wzbogacona w, niezbędne dla rozwoju uprawianych roślin, mikro- oraz makroskładniki aż na dwa lata.

Niezaprzeczalna korzyść ze stosowania nawozów zielonych w ogrodzie to dokładne zakrycie powierzchni gleby łanem roślin, co przeciwdziała nadmiernemu jej przesychaniu oraz dużym stratom wilgoci na skutek nadmiernego parowania. Żywa ściółka zapewnia także schronienie wielu pożytecznym organizmom, dzięki którym zostaje zachowana równowaga pomiędzy szkodnikami oraz ich naturalnymi wrogami.

Gęsty system korzeniowy roślin uprawianych na zielony nawóz rozluźnią glebę, która staje się lepiej przewietrzona oraz bardziej przepuszczalna, natomiast gleby piaszczyste są chronione przed rozwiewaniem podczas silnych podmuchów wiatru.

Nawozy zielone odgrywają bardzo ważną rolę w rolnictwie ekologicznym, amatorsko zaś powinny być stosowane przede wszystkim w uprawie warzyw na działce.

Jakie rośliny na zielony nawóz

Rośliny na zielony nawóz powinny cechować się wysoką odpornością na ataki szkodników oraz organizmów chorobotwórczych, dobrze rozwiniętym, sięgającym głęboko systemem korzeniowym, szybkim wzrostem oraz możliwie późnym okresem wchodzenia w fazę kwitnienia.

Bardzo cennymi roślinami stosowanymi do użyźniania gleby i wzbogacenia jej w humus są gatunki z rodziny motylkowatych, które z pomocą symbiotycznych bakterii brodawkowych posiadają zdolność wiązania azotu atmosferycznego. Zostaje on zmagazynowany w tkankach roślin, a po ich obumarciu i rozkładzie przedostaje się do podłoża. Do tej grupy naturalnych użyźniaczy można zaliczyć peluszkę (groch polny), wykę jarą oraz jednoroczne łubiny.

Rośliny o silnie rozbudowanym, sięgającym daleko w głąb gleby systemie korzeniowym, takie jak żyto, owies, wyka oraz gorczyca biała, pomogą wydobyć składniki pokarmowe wypłukiwane do coraz głębszych warstw podłoża i przenieść je w bliżej powierzchni gleby. W taki sposób odzyskane makro- i mikroelementy będą mogły być ponownie wykorzystane przez rośliny uprawiane na działce. Kolejną ogromną zaletą dużej masy korzeni w glebie jest powstanie po ich obumarciu naturalnych kanałów, którymi powietrze będzie przenikać także w głębsze warstwy profilu glebowego, poprawiając tym samym właściwości gleb ciężkich.

Kiedy siać rośliny na zielony nawóz

Rośliny na zielony nawóz wysiewa się zazwyczaj po zbiorze plonu głównego, w takim terminie by jeszcze przed nadejściem jesiennych chłodów zdążyły wytworzyć możliwie dużą masę pędów oraz liści, a także dobrze rozbudowany system korzeniowy. W praktyce nasiona roślin na nawozy zielone wysiewa się już z końcem sierpnia lub na początku września by w ciągu ostatnich ciepłych tygodni, przed nadejściem chłodnych jesiennych dni, mogły dostatecznie się rozwinąć. Siew może być przeprowadzony między resztki pozostawione na polu po zbiorze plonu głównego lub do przekopanego i spulchnionego podłoża. Po skiełkowaniu rośliny nie wymagają praktycznie żadnej pielęgnacji.

Kiedy nawozy zielone przekopać z glebą

Po osiągnięciu przez rośliny na zielony nawóz maksymalnych rozmiarów, zależnie od wysokości, można je przekopać płytko z glebą, tak by większość zielonych części została przykryta. Można je też skosić i po rozdrobnieniu wymieszać z podłożem. Gatunki jare przekopuje się zazwyczaj jesienią, przed nadejściem silniejszych przymrozków. Natomiast oziminy można pozostawić do wiosny następnego roku i dopiero wtedy zastosować je jako nawozy zielone. W przypadku gatunków o twardych pędach, które wymagają dłuższego czasu by ulec rozkładowi, należy pamiętać, że kieszenie powietrzne utworzone z łętów na świeżo przekopanym zagonie znacznie utrudniają wzrost i rozwój nowo posadzonych roślin. Szczególnie warzywa kapustne źle reagują na zbytnie przesychanie podłoża, spowodowane obecnością w nim nierozłożonych resztek działających jak warstwa drenująca, szybko odprowadzająca wilgoć poza zasięg, niedostatecznie jeszcze rozwiniętej, bryły korzeniowej sadzonek roślin uprawnych.

Przeczytaj również:

Zaskakująco skuteczny sposób na poprawę wzrostu roślin oraz smaku warzyw i owoców z Twojego ogrodu
Nawożenie roślin w ogrodzie sporo Cię kosztuje, a coraz większe dawki nawozów przynoszą słabe efekty? Owoce i warzywa kiepsko smakują, a rośliny są coraz częściej porażane przez choroby? Prawdopodobnie przez złe nawożenie, niewłaściwe zabiegi agrotechnicze i stosowanie chemicznych środków ochrony roślin doprowadziłeś do degradacji gleby w Twoim ogrodzie. Zobacz, co robić w takiej sytuacji! Więcej...

Nawozy organiczne - rodzaje, zastosowanie
Nawozy organiczne, czyli nawozy naturalne uzyskane z substancji organicznej, powinny stanowić podstawę nawożenia w ogrodach przydomowych i działkowych. Najpopularniejszymi tego typu nawozami są kompost oraz obornik, jednak w sklepach pojawia się coraz większy wybór nawozów organicznych. Jakie są wady i zalety tych nawozów, które z nich warto wybrać i jak stosować nawozy organiczne? Więcej...

Błędy w nawożeniu: niedobory makro- i mikroelementów
O niepokojące objawy, jak przebarwienia i plamy na liściach, więdnięcie roślin czy zahamowanie ich wzrostu, zazwyczaj podejrzewamy chorobę grzybową lub szkodnika. Często jednak przyczyną mogą być po prostu błędy w nawożeniu i związane z tym niedobory makro- i mikroelementów. Podpowiadamy jak je rozpoznać i jak pomóc roślinom w takiej sytuacji. Więcej...