Kukurydza - wartości odżywcze, uprawa na działce, odmiany

Uprawa kukurydzy na działce nie jest zbyt popularna. Jeżeli jednak znajdziemy odpowiednio dużo miejsca, warto się nią zainteresować z racji na wartości odżywcze kukurydzy oraz stosunkowo łatwą uprawę. Do wyboru jest kukurydza cukrowa, której kolby można jeść surowe lub gotowane oraz kukurydza pękająca, która nadaje się na popcorn. Oto najlepsze odmiany kukurydzy do uprawy na działce i wszystko co trzeba wiedzieć o wymaganiach tego warzywa.

kukurydza
Kukurydza - uprawa na działce

Kukurydza - wartości odżywcze

Kukurydza zwyczajna (Zea mays) jest ciepłolubną rośliną jednoroczną, mogącą dorastać do ponad metra wysokości. Kukurydza jest bardzo zdrowa - jedna kolba słodkiej, gotowanej kukurydzy dostarcza zaledwie 90 kcal, dużo zaś błonnika pokarmowego i potasu. Jest cennym źródłem selenu, witaminy E, b-karotenu, może być stosowana w diecie bezglutenowej. Trudno się zatem dziwić, że wartości odżywcze kukurydzy są cenione na niemal całym świecie.

W ogrodach działkowych uprawiać możemy kukurydzę cukrową, której kolby spożywamy na surowo lub po ugotowaniu, oraz kukurydzę pękającą, z której można robić popularny popcorn.

Kukurydza - uprawa na działce

Kukurydza jest łatwa w uprawie, nie toleruje jednak przymrozków. Kukurydzę możemy uprawiać z siewu wprost na grządkę lub z rozsady. Warzywo to wymaga gleby próchniczej, ciepłej, przepuszczalnej, o pH od 6,0 do 6,5. Na glebach słabszych na około dwa tygodnie przed siewem warto zastosować nawóz mineralny (np. Azofoskę lub Fructus).

Wysiew nasion kukurydzy cukrowej do gruntu możemy przeprowadzać przez cały maj. Kukurydzę pękającą należy wysiać jak najwcześniej, tj. w pierwszej połowie maja. Nasiona umieszczamy w glebie na głębokości około 4 cm. Aby zapewnić dobre zapylenie i pełne kolby najlepiej sadzić kukurydzę w blokach po kilkanaście w rozstawie około 30 cm.

Jeżeli mieszkamy na obszarach gdzie wiosna przychodzi późno, a zależy nam na wczesnych plonach, możemy uprawiać kukurydzę z rozsady. Rozsadę kukurydzy, przygotowaną najlepiej w wielodoniczkach, wysadzamy po upływie 3 do 4 tygodni, gdy minie ryzyko przymrozków (od drugiej połowy maja).

Zabiegi pielęgnacyjne w uprawie kukurydzy podczas sezonu wegetacyjnego ograniczają się głównie do odchwaszczania (aby nie uszkodzić korzeni roślin nie powinno się motyczyć zbyt głęboko) i nawadniania w czasie suchej i gorącej pogody (największe zapotrzebowanie na wodę występuje w okresie kwitnienia i dorastania kolb). Kiedy rośliny wytworzą po sześć do siedmiu liści, warto wykonać nawożenie pogłówne saletrą amonową.

W przypadku kukurydzy cukrowej ważne jest przeprowadzenie zbioru w odpowiednim terminie. Zbiory kukurydzy przeprowadzamy gdy końce "nitek" wyrastających z kolby są suche i brązowe, a po przekłuciu ziarnek wypływa z nich mleczny sok. Gdy sok jest wodnisty, ze zbiorem trzeba jeszcze poczekać, a gdy sok okaże się ziemisty - niestety kolby są już przejrzałe. Kolb nie należy przechowywać, najlepiej smakują świeże, spożywane bezpośrednio bo zebraniu.

Kukurydzę pękającą zbieramy we wrześniu, gdy ziarniaki są suche i twarde, a liście okrywające kolby - całkowicie suche.

Kukurydza - odmiany na działkę

Z pośród odmian kukurydzy cukrowej do uprawy amatorskiej na działkach najlepiej nadają się odmiany mieszańcowe, oznaczone symbolem F1. Kolby odmian bardzo słodkich, takich jak 'Candle' możemy przechowywać w niskiej temperaturze (nieco powyżej 0°C) przez okres do 2 tygodni, nadają się również do mrożenia. Wspomniana odmiana jest odmianą wczesną, osiągającą do 140 cm wysokości, wytwarzającą duże kolby, o długości do 20 cm. Kilkakrotnie użytkownicy naszego forum chwalili odmianę 'Candle F1' jako kukurydzę odporną na choroby i bardzo smaczną.

Warta polecenia jest też polska odmiana kukurydzy 'Gucio' F1. Jest to odmiana wczesna, plenna, nadaje się do bezpośredniego spożycia i na przetwory, daje jasnożółte ziarno o dobrym słodkim smaku.

Z pośród odmian kukurydzy pękającej polecamy typowo amatorskie odmiany, takie jak kukurydza 'Płomyk' i 'Perłowa'. Obie odmiany wytwarzają kolby długości około 12 cm i charakteryzują się dobrą zdolnością do pękania. Wymagają uprawy w większym zagęszczeniu.

Przeczytaj również:

Dynia jadalna - odmiany, uprawa, zbiór i przechowywanieDynia jadalna - odmiany, uprawa, zbiór i przechowywanie
Dynia jadalna określa gatunki i odmiany dyni, nadające się do spożycia. Zobacz jakie odmiany dyni warto uprawiać w ogrodzie, jakie są zasady uprawy dyni, a także kiedy najlepiej przeprowadzić zbiór dyni i jak powinno wyglądać jej przechowywanie aby dynie zebrane w ogrodzie jak najdłużej zachowały swoje walory odżywcze. Więcej...

Papryka - właściwości, uprawa, odmianyPapryka - właściwości, uprawa, odmiany
Papryka jest warzywem o jadalnych owocach, należącym do rodziny psiankowatych, podobnie jak bardzo popularny pomidor. Posiada cenne właściwości zdrowotne i kulinarne. Możliwa jest zarówno uprawa papryki w gruncie jak i pod osłonami. Otrzymane warzywa można spożywać na surowo, gotować, piec czy konserwować. Zobacz jak prowadzić uprawę papryki na działce oraz poznaj najlepsze polskie odmiany papryki do uprawy amatorskiej. Więcej...

Pomidory - wysiew, sadzenie, uprawa, odmianyPomidory - wysiew, sadzenie, uprawa, odmiany
Pomidory to warzywa bardzo lubiane i często pojawiające się na naszych stołach. Jednak w pomidorach jakie dziś kupujemy w sklepach ciężko jest odnaleźć wspaniały smak pomidorów, znany większości z nas z dzieciństwa. Dlatego warto zająć się samodzielną uprawą pomidorów we własnym ogrodzie. Oto podstawowe wymagania uprawowe pomidorów oraz odmiany najlepsze do uprawy amatorskiej. Więcej...

Opracowano na podstawie: E. Kunicki, Kukurydza na działce, Działkowiec, nr 5/2003, s. 50 - 51; C. Brickell, Wielka Encyklopedia Ogrodnictwa, Muza SA, Warszawa 1994, s. 339, oraz materiałów promocyjnych producentów. Fot. depositphotos.com