Nasiona na kiełki - wartości odżywcze, jak kiełkować

Pod koniec zimy wielu amatorów ogrodnictwa i uprawy roślin wybiera się do sklepów ogrodniczych. Kupujemy rozmaite nasiona do przygotowywania rozsad i do wysiewu bezpośrednio do gruntu. Warto przy okazji zaopatrzyć się w specjalne nasiona na kiełki. W zimie, gdy brakuje nam świeżych warzyw, podkiełkowane nasiona rzodkiewki, brokuła czy kapusty doskonale uzupełnią niedobór witamin w naszej diecie. Zobacz jakie są wartości odżywcze kiełków poszczególnych roślin, jak kupić dobre nasiona na kiełki oraz jak je kiełkować.

nasiona na kiełki
W czasie zimy kiełki, będące skarbnicą cennych składników odżywczych, pomagają doskonale uzupełnić dietę. Są świetnym dodatkiem do wielu potraw i sałatek.

Kiełki - wartości odżywcze

Wartości odżywcze kiełków i ich działanie prozdrowotne są znane od lat. Szczególnie kiełków świeżych. Te "zapuszkowane" mają wyłącznie wartości smakowe. Z tego właśnie powodu zachęcam Cię do samodzielnego podkiełkowywania nasion w Twoim domu.

Można spożywać kiełki pszenicy, soi, soczewicy, słonecznika, kukurydzy, kapusty białej i czerwonej, fasoli Mung, rzeżuchy, rzodkiewki, rzodkwi i brokułów. Kiełki tych roślin są zasobne w bardzo wartościowe substancje odżywcze, minerały i witaminy, oraz aminokwasy. Wykazują działanie przeciwmiażdżycowe, odmładzające, regenerujące i pomagają regulować procesy trawienne.

Kiełki rzodkiewki i rzodkwi mają właściwości moczopędne i przeciwzapalne. Warto je spożywać przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Pomogą też uzupełnić niedobory witaminy C, a zatem skutecznie zapobiegną przeziębieniom.

Bardzo luibiane są też kiełki soi. To doskonałe źródło białka, witamin: A, B1, B2, C i K oraz fosforu, miedzi, potasu, żelaza, manganu i magnezu. Odmładzają skórę i wygładzają cerę, koją nerwy, dodają energii i zwiększają apetyt.

Zakażeniom wirusowym pomagają przeciwdziałać kiełki soczewicy. Dla cukrzyków poleca się natomiast kiełki rzeżuchy (pomagają obniżać poziom cukru). Kiełkom brokułów przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe.

Kiełki kapusty białej są bogatym źródłem witaminy C. Zawierają również spore ilości błonnika, białka i witamin z grupy B. W smaku są bardzo wyraziste, doskonałe do sałatek, kanapek i innych dań. Z kolei kiełki kapusty czerwonej są bogate w witaminy A, B, C, E, H, K, PP i liczne aminokwasy. Zawierają spore ilości żelaza, magnezu, wapnia, potasu i siarki.

nasiona na kiełki
Kiełki kapusty białej są bogatym źródłem witaminy C. Zawierają również spore ilości błonnika, białka i witamin z grupy B. W smaku są bardzo wyraziste, doskonałe do sałatek, kanapek i innych dań.

Poza poprawą samopoczucia a nawet zdrowia, regularne spożywanie kiełków pozwala poprawić cerę, wygląd skóry, włosów i paznokci. Kiełki sprawdzą się znakomicie, jeżeli chcemy zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Przy ogromnej zawartości witamin oraz mikro i makroelementów, są jednocześnie niskokaloryczne.

Jak to się dzieje, że właśnie w kiełkach występuje takie bogactwo cennych dla nas substancji? Otóż te wszystkie substancje odżywcze tak naprawdę zawierają nasiona na kiełki. Jednak dopiero w czasie procesu kiełkowania zachodzą przemiany, które sprawiają, że cenne substancje odżywcze stają się dla nas przyswajalne. Uaktywniają się wówczas enzymy rozkładające cząstki białek i węglowodanów na substancje proste, rozpuszczalne w wodzie. W ten sposób nasiono przygotowuje się do transportowania tych substancji odżywczych do przyszłych pędów i liści rośliny. Jest to najlepszy moment abyśmy i my skorzystali z tego dobrodziejstwa natury.

Uwaga! Pamiętaj, że nie wszystkie kiełki nadają się do spożywania. Np. kiełki roślin psiankowatych (pomidory, papryka) są dla człowieka trujące! Kupuj zatem wyłącznie specjalne nasiona przeznaczone na kiełki. Powinny one pochodzić z upraw ekologicznych i posiadać właściwe oznaczenie na opakowaniu. Nie mogą to być nasiona zaprawiane fungicydami i innymi chemicznymi środkami roślin.

Ponieważ kiełki różnych roślin mają nieco inne właściwości, warto kupić po prostu mieszankę różnych nasion na kiełki, odpowiednio dobranych.

Innym rozwiązaniem jest, zamiast całych opakowań, zakup nasion na kiełki sprzedawanych na wagę. Wówczas możemy kupić niewielkie ilości różnych rodzajów nasion na kiełki. Nasiona na kiełki na wagę dostępne są w polecanym przeze mnie sklepie internetowym, który w ofercie ma ponad 50 różnych rodzajów nasion na kiełki najlepszej jakości! To chyba jedyny sklep w Polsce, który sprzedaje nasiona na kiełki na wagę, do tego w atrakcyjnych cenach - już od 6 groszy za gram :-)

Jak kiełkować nasiona?

Kiełkowanie nasion jest dość proste. Nie musisz mieć własnego ogrodu czy specjalnego sprzętu. Wystarczy to, co z reguły jest w każdej kuchni - woda, słoik, gaza, gumka recepturka i Twoje dobre chęci.

Z różnymi nasionami na kiełki postępuje się nieco inaczej, dlatego też zawsze stosuj się do instrukcji na opakowaniu wybranych kiełków. W większości przypadków około 2 łyżek stołowych kiełków należy przepłukać w letniej wodzie (przegotowanej a następnie ostudzonej) i wsypać do słoika. Słoik powinien być oczywiście nienagannie czysty (najlepiej wyparzony). W słoiku nasiona zalewamy na kilka godzin przegotowaną i ostudzoną wodą. Gdy nieco napęcznieją, wodę zlewamy i nakrywamy słoik gazą (najlepiej przymocować ją gumką). Następnie umieszczamy w miejscu o zwykłej temp. pokojowej, bez dostępu światła.

Nasiona muszą być cały czas wilgotne ale nie zbyt mokre, bo zgniją. Dlatego też kiełkujące nasiona przepłukuj przynajmniej dwa razy dziennie (zawsze przegotowaną i ostudzoną wodą). Po każdym płukaniu dokładnie odsączaj wodę. Najlepiej słoik postawić na talerzyku do góry dnem, opierając o bok talerza pod lekkim skosem. Dzięki temu nadmiar wody będzie spływał przez gazę na talerzyk, a kiełki nie będą podtapiane.

Po kilku dniach kiełki nadają się do spożycia. Kiełki różnych roślin spożywa się w różnym stadium rozwoju, dlatego też stosuj się do instrukcji na opakowaniu nasion.

Kiełki można spożywać oddzielnie lub jako dodatek do sałatek, surówek, past twarogowych, sosów i kanapek. Możesz też po prostu z wierzchu posypać kiełkami swoje danie obiadowe. Najważniejsze, by na dobre zagościły na Twoim stole. W lodówce można przechowywać kiełki do dwóch dni.

Zobacz również:

Cykoria sałatowa - uprawa, pędzenie, potrawy z cykorii
Cykoria sałatowa, podobnie jak sałata, jest warzywem liściastym. Od bardziej popularnej sałaty, cykoria jest jednak znacznie bogatsza w substancje odżywcze, a jej korzenie nadają się do pędzenia zimą. Dzięki temu cykoria stanowi doskonałe uzupełnienie diety w okresie, kiedy brakuje nam witamin ze świeżych warzyw. Zobacz jak wygląda uprawa cykorii, pędzenie cykorii zimą oraz sprawdź jak smakuje sałatka i inne potrawy z cykorii! Więcej...

zioła w domu - uprawa ziół w doniczkachZioła w domu - uprawa w doniczkach, jak sadzić, kiedy siać
Zioła w domu, uprawiane w doniczkach, to doskonały sposób aby świeże zioła mieć zawsze pod ręką. Szczególnie jeśli doniczki z ziołami ustawimy na parapecie w kuchni. Wówczas w każdej chwili można je dodać do potraw i cieszyć się ich smakiem i aromatem. Zobacz jak uprawiać zioła w domu, kiedy siać i sadzić zioła w doniczkach oraz które gatunki ziół są najlepsze do uprawy w doniczkach. Więcej...

jak przechowywać marchew na zimęJak przechowywać marchew na zimę. W domu czy w piwnicy?
Jak przechowywać marchew na zimę to bardzo ważne zagadnienie, jeżeli chcemy się długo cieszyć swoimi zbiorami. Czytając ten artykuł dowiesz się gdzie lepiej przechowywać marchew - w domu czy w piwnicy, jakie odmiany nadają się do przechowywania, kiedy przeprowadzić zbiór marchwi przeznaczonej do przechowywania oraz jak najlepiej przygotować marchew do przechowywania. Więcej...