Bielenie warzyw - selera naciowego, endywii i szparagów

Bielenie warzyw przeprowadza się w celu poprawy ich walorów smakowych. Ma to sens jedynie w przypadku niektórych warzyw, min. selera naciowego, endywii, porów i szparagów. Zabieg ten polega na odbarwieniu nadziemnych części roślin (liści, ogonków liściowych, pędów) poprzez ograniczenie dochodzącego do nich światła. Stosuje się tu obsypywanie roślin ziemią bądź okrywanie osłonami np. z folii.

Bielenie selera naciowego

Bielenie selera naciowegoWykonując ten zabieg możesz znacząco poprawić walory smakowe selera naciowego. Dzięki temu ogonki liściowe selera będą delikatniejsze w smaku i stracą gorycz.

Bielenie selera naciowego rozpocznij na 6 tygodni przed terminem zbioru (najlepiej gdy seler wyrośnie na wysokość około 30 cm). W tym celu powiąż w pęczki wszystkie liście selerów, a następnie ogonki liściowe owiń tekturą, papierem lub czarną folią i zawiąż sznurkiem. Gdy rośliny podrosną możesz dodać drugi "kołnierz" osłaniający łodygi.

Uwaga! Pamiętaj, że bieli się tylko łodygi selera naciowego. Liści natomiast nie bielimy!

Seler naciowy można też bielić poprzez obsypanie roślin ziemią aż po blaszki liściowe. Niestety przy tej metodzie liście selera przechodzą zapachem ziemi i z tego względu nie polecam Ci tego sposobu. Warto też zaznaczyć, że wybielony seler naciowy, choć smaczniejszy, zawiera mniej składników odżywczych i witamin. Do Ciebie zatem należy wybór czy wolisz seler smaczniejszy, czy zdrowszy.

Bielenie endywii

Podobnych wątpliwości nie ma natomiast w przypadku uprawy endywii. W tym przypadku bielenie jest konieczne. Zielone liście endywii mają bardzo gorzki smak i w zasadzie nie nadają się do spożycia. Po wybieleniu nabierają barwy żółtobiałej, tracą swoją gorycz, stają się kruche i delikatne w smaku.

Bielenie endywii rozpocznij z początkiem września (na około 2 tygodnie przed zbiorem). Liście endywii powinny być już dobrze wyrośnięte. Na przeprowadzenie zabiegu wybierz pogodny suchy dzień. Liście endywii zbierz w pęczek, a następnie zwiąż w górnej części (można też założyć gumkę). Związane liście powinny utworzyć rodzaj rozety. Powinny być tak związane aby do środkowych liści nie dochodziły promienie słońca. Jednak nie zbyt mocno, aby liście mogły nadal swobodnie się rozrastać. Dzień wykonania zabiegu powinien być suchy, gdyż mokre liście po związaniu szybko gniją. Z tego samego względu endywie z zawiązanymi liśćmi podlewaj ostrożnie, aby woda nie dostawała się wewnątrz rozet.

Jest jeszcze inny sposób na wybielenie endywii. Zamiast wiązać liście w rozety, możesz po prostu zakryć rośliny osłonami z odwróconych do góry dnem doniczek, kartonów lub czarnej folii. Ta metoda wydaje się być prostsza ale wymaga użycia akcesoriów do okrycia roślin. Wybierz zatem ten sposób, który będzie dla Ciebie wygodniejszy.

Uwaga! Bielenie endywii przeprowadzaj stopniowo, w miarę potrzeb. Bielone liście endywii nie nadają się nawet do krótkotrwałego przechowywania i muszą być spożywane zaraz po zbiorze.

Nie biel zatem roślin przeznaczonych do przechowywania. Te endywie wykop tuż przed nadejściem mrozów, a następnie zadołuj w wilgotnym piasku w ciemnej piwnicy. Zadołowane rośliny będą powoli ulegać bieleniu i będzie możliwe ich stopniowe spożywanie w okresie zimowym.

Bielenie szparagów

Jak już wspominałem wcześniej, bielić można też szparagi. Wykonujemy to jednak w innym terminie - wczesną wiosną. Szparagi bieli się poprzez kopczykowanie, czyli obsypywanie bielonych części roślin ziemią. Wiosną, gdy tylko zaczną pojawiać się wypustki, usyp nad rzędami szparagów wały z ziemi. Wały wyrównaj grabiami i ubij łopatką. W pierwszym roku plonowania szparagów, wały powinny mieć wysokości około 20 cm od powierzchni gleby i szerokość około 40 cm. W następnych latach uprawy, wały powinny być wyższe (do 35 cm) i szersze (60 do 90 cm).

Przeczytaj również:

Cykoria sałatowa - uprawa, pędzenie, potrawy z cykorii
Cykoria sałatowa, podobnie jak sałata, jest warzywem liściastym. Od bardziej popularnej sałaty, cykoria jest jednak znacznie bogatsza w substancje odżywcze, a jej korzenie nadają się do pędzenia zimą. Dzięki temu cykoria stanowi doskonałe uzupełnienie diety w okresie, kiedy brakuje nam witamin ze świeżych warzyw. Zobacz jak wygląda uprawa cykorii, pędzenie cykorii zimą oraz sprawdź jak smakuje sałatka i inne potrawy z cykorii! Więcej...

Warzywa ozime. Jakie warzywa siejemy jesienią na wczesny zbiór?Warzywa ozime. Jakie warzywa siejemy jesienią na wczesny zbiór?
W celu przyspieszenia terminu zbioru niektórych warzyw możemy stosować siew przedzimowy. Warzywa ozime możemy siać w listopadzie lub nawet na początku grudnia. Najczęściej w ten sposób uprawiana jest cebula ozima i czosnek ozimy. Ale jako warzywa na wczesny zbiór, wysiewane jesienią, możemy uprawiać też mrozoodporne, wczesne odmiany marchwi, pietruszki, kopru i szpinaku. Oto sekrety uprawy warzyw ozimych. Więcej...

Jesienny zbiór warzyw. Kiedy je zbierać i jak przechowywać?Jesienny zbiór warzyw. Kiedy je zbierać i jak przechowywać?
Niemal w każdym ogrodzie znajduje się grządka warzywna, gdyż wielu z nas jest zwolennikami własnych upraw. Zwykle jednak nasiona ulubionych buraków, marchwi czy pietruszki wysiewamy w nadmiarze i w ciągu sezonu nie jesteśmy w stanie wszystkiego przejeść, warto zatem spróbować przechować nasze "witaminki" przez zimę. Więcej...

Tekst opracowano na podstawie: W. Wadas, Bielenie Warzyw, Działkowiec, Nr 9/98, s. 54 oraz C. Brickell, Wielka Encyklopedia Ogrodnictwa, MUZA SA, Warszawa 1994, s. 326, 327, 348, 349.